2022-12-24 14:05:00
Cupra Formentor VZ5 a
Cupra Formentor VZ5 a jej motor
Zdroj: Cupra

Cupra Formentor VZ5 - Päťvalec hneď na Vianoce: ešte kúpite posledné skladovky

Unikátna Cupra Formentor s päťvalcovým srdcom - solídny vianočný darček, no nie?

Cupra Formentor zostáva podľa Podkapotou jedným z najlepších crossoverov na trhu. Ťažko nájsť lepšie auto u bežných značiek, no rovnako ťažko u prémie. Vyhovieť dokáže vďaka širokej palete motorizácii prakticky každému, no verzia VZ5 je skutočným kráľom crossoverov tejto veľkosti. Je iba zopár modelov, ktoré dokážu to čo Formentor s päťvalcom. Ani jeden nie je lacnejší.

Na Slovenský trh sa v súčasnosti dostane len málo športových áut. Formentor VZ5 mal od začiatku pre náš trh mimoriadne prísne kvóty.

Na našom trhu sa podarilo za necelých 24 hodín vypredať všetky kvóty pre rok 2022 a necelé 4 hodiny stačili na vypredanie kvót pre rok 2023.

Práve vďaka veľkému záujmu je teraz posledná možnosť objednať si posledné kusy tohto výnimočného modelu. Okrem toho má Cupra aktuálne niekoľko posledných kusov priamo na sklade. 

Môžeme povedať, že motor je srdcom každého auta. Čo mnohí ľudia nevedia, že v prípade najvýkonnejšieho modelu značky – CUPRA Formentor VZ5 – je toto srdce výsledkom kompletne ručnej montáže. Limitovaný model bol navrhnutý, skonštruovaný a vyrába sa v závode Martorell značky SEAT pri Barcelone. No jeho päťvalcový turbodúchadlom prepĺňaný motor s objemom 2,5 litra sa montuje v závode Audi Hungaria v Győri, v ktorom je linka na výrobu vysoko výkonných motorov koncernu Volkswagen. Proces výroby sa uskutočňuje s precíznou manuálnou choreografiou aby sa dosiahla maximálna výkonnosť.

Zdroj: Cupra

Výsledok vynikajúcej remeselnej práce. „Remeselná práca má zásadný význam pri výrobe takého exkluzívneho, vysoko výkonného motora, ktorý poháňa model CUPRA Formentor VZ5,“ vysvetľuje Robert Buttenhauser, člen predstavenstva výroby motorov Audi Hungaria. Vzhľadom na jeho jedinečnosť a komplexnosť je dôsledná pozornosť venovaná najmenším detailom ešte dôležitejšia. Preto môžu na tejto linke pracovať iba vysoko kvalifikovaní špecialisti. „Tím, podieľajúci sa na výrobe, bol vybraný s dôkladne vyškolených odborníkov na základe ich talentu, skúseností a nadšenia,“ hovorí. Po tom, ako strávili niekoľko rokov na iných pozíciách výroby motorov „pracovníci osvedčili svoje schopnosti vykonávať úlohy vyžadujúce pedantnú presnosť,“ dodáva Robert Buttenhauser.

Skladačka s presnosťou na zlomky milimetra. Päťvalec VZ5 sa skladá z približne 500 dielov a na jeho montáži sa podieľa 40 ľudí. Preto v automobilovom závode vznikne iba 77 motorov za deň a výrobná séria modelu CUPRA Formentor VZ5 je limitovaná na iba 7 000 kusov pre celosvetový trh. Predstavuje najvýkonnejší model CUPRA so spaľovacím motorom pre automobilových nadšencov v období, kým sa značka stane plne elektrifikovanou v roku 2030.

Motor prechádza ešte na výrobnej linke dôkladným testovaním, aby dokázal svojmu budúcemu majiteľovi slúžiť k plnej spokojnosti. Nižšie nájdete odkazy na naše prvé jazdy s týmto autom. Či už na okruhu v Španielsku, alebo na cestách u nás. Pozrieť si tiež môžete pár záberov z testovania vo Finsku. Formentor VZ5 v rukách Jodriho Gené - testovacieho jazdca Cupry dokazuje, že driftmód auto nemá pre nič za nič. 

Výkonové parametre CUPRA Formentor VZ5

· 5-valcový motor 2.5 TSI

· Výkon 287 kW (390 k)

· Maximálna rýchlosť 250 km/h (elektronicky limitovaná)

· 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny

· Brzdy Akebono so 6-piestovými brzdičmi (375 mm x 36 mm)

· Limitovaná séria v počte 7 000 kusov pre celosvetový trh


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Cupra

Komentáre k článku


Stream naživo