2022-12-02 15:00:00
Toyota Hilux FC
Toyota Hilux FC
Zdroj: Toyota

TOYOTA: Vodíkový Hilux realitou. Prvé autá už budúci rok

Toyota oznámila začiatok vývoja vodíkového Hiluxu.

Vývoj ale nebude trvať dlho. Nakoniec Toyota má všetky potrebné ingrediencie - palivové články aj s celou technológiou okolo (nádrže, batérie, pohon) a má aj Hilux. Hilux má v tomto kroku byť prvou lastovičkou, viac úžitkových vodíkových automobilov sa ešte len chystá.

Spoločnosť Toyota Motor Manufacturing UK získala dotáciu na vývoj modelu Hilux poháňaného palivovými článkami, ktorú poskytne centrum pre pokročilé pohony (APC). V spolupráci s partnermi z Veľkej Británie si projekt kladie za cieľ upraviť komponenty druhej generácie palivových článkov od Toyoty, ktoré sa používajú aj v najnovšej Toyote Mirai.

Prvé prototypy vozidiel budú v rámci výzvy vyrobené počas roku 2023 v britskom sídle TMUK v Burnastone. V prípade úspešných testov sa následne pripraví malosériová výroba. Tento projekt predstavuje zaujímavú príležitosť preskúmať ďalšie možné uplatnenie technológie palivových článkov od Toyoty v konkrétnom automobilovom segmente, ktorý je pre mnohé odvetvia priemyslu kľúčový, takže projekt môže prispieť k znižovaniu emisií uhlíka.

Hoci vedenie projektu zastrešuje britská Toyota, k dispozícii bude aj tím pre výskum a vývoj spoločnosti Toyota Motor Europe (TME), ktorý britským pracovníkom poskytne odbornú technickú podporu pri získavaní vlastných odborných znalostí a zaistení sebestačnosti na takej úrovni, aby dokázali vyvinúť vodíkový pohon novej generácie.

„Veľká Británia je pre pick-upy jedným z kľúčových trhov a zároveň ide o dôležitý trh pre samotnú značku Toyota. Táto dotácia je skvelou príležitosťou, ako vyvinúť bezemisné riešenie pre kľúčový segment trhu. Radi by sme poďakovali britskej vláde za podporu, ktorá nášmu konzorciu pomôže pri výskume a vývoji pohonu na báze palivového článku pre Toyotu Hilux, v súlade s našimi cieľmi v oblasti uhlíkovej neutrality,“ komentoval Matt Harrison, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Toyota Motor Europe.

Spoločnosť Toyota plánuje využiť nové príležitosti na trhu s úžitkovými vozidlami v podobe bezemisných produktov. Toyota vlani úspešne požiadala o dotáciu prostredníctvom APC, pričom predložila projekt na podporu vývoja nových, čistejších technológií a riešení mobility.

V rámci britského automobilového priemyslu hrá APC ústrednú úlohu, pretože ponúka jedinečné príležitosti na prekonanie hranice medzi súčasným priemyslom a budúcimi technologickými požiadavkami. Dotácia sa špeciálne zameriava na neskoršie fázy výskumu a vývoja, v ktorých sa overovacie štúdie premieňajú na prototypy vozidiel.

Ako bude vodíkový Hilux fungovať, koľko kilometrov mu poskytnú nádrže skryté v podvozku, to je zatiaľ otázkou aj na samotný vývoj. V galérii však nájdete priehľadný Hilux na skici, z ktorej sa dá vyčítať očakávané rozmiestnenie komponentov v rámci auta. Podkapotu pôjde elektromotor, do podvozku nádrže na vodík a tesne za kabínou by mal byť samotný palivový článok. Vidieť tiež je ako formou chce automobilka riešiť pohon všetkých kolies.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo