2022-02-17 16:50:00
Volvo XC90 je najbezpečnejším
Volvo XC90 je najbezpečnejším vozidlom vo svojej triede
Zdroj: Volvo

Čisto elektrický nástupca Volvo XC90 už tento rok. Je to koniec pre veľké SUV?

Volvo je jednou z automobiliek, ktoré plánujú do roku 2030 úplne skončiť s predajom spaľovacích áut.

Fanúšika veľkých švédskych áut tak istotne zamrzela informácia o príchode nástupcu modelu XC90, ktorého by sme mali spoznať už tento rok. Teda zamrzela iba v prípade, že podobne ako väčšina populácie vo východnej Európe nemá záujem o elektromobil. Zato záujem o veľké až sedemmiestne SUV od Volva by sa azda aj našiel.

Ale nie je všetkým dňom koniec. Šéf automobilky Volvo Hakan Samuelsson pre Automotive News Europe povedal, že síce čisto elektrický nástupca XC90 príde už toho roku, elektromobil neodstráni XC90 z cenníkov hneď. Istý a pomerne dlhý čas pôjdu autá bok po boku. Dokonca automobilka chystá pre svoje najväčšie SUV facelift. Samuelsson povedal, že značka nemá dôvod ukončiť výrobu modelu, najmä keď auto naďalej ponúka hybridné motorizácie a o tie je stále záujem.

Nový elektromobil sa bude vyrábať v USA, kým výroba súčasnej XC90 pôjde ďalej doma vo Švédsku. Závod v Torslande sa premení na výrobcu elektromobilov až v roku 2025. Je teda celkom jasné koľko ešte bude prebiehať výroba a predaj súčasného modelu. Facelift, ktorý Samuelsson spomínal, by mal priniesť úpravy dizajnu a interiéru, pravdepodobne i s novými funkciami infozábavy, no pohonné jednotky sa meniť nebudú. Volvo aktuálne ponúka naftové mild-hybridné verzie B5 a B6 spolu s plug-in hybridnou T8.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Automotive news Europe

Komentáre k článku


Stream naživo