2021-11-29 16:54:00
BMW 5 Touring 520d
BMW 5 Touring 520d a 530d
Zdroj: Ján Hargaš

Toto je 10 jazdených áut, ktorým stáčajú kilometre najviac. Dominuje jedna značka

Podvody s najazdenými kilometrami sú jedným z najčastejších problémov na trhu s ojazdenými vozidlami.

Tieto podvody nezákonne navyšujú cenu ojazdeného vozidla a kazia tak zážitok z vlastníctva vozidla. Ako odhalila nedávna štúdia spoločnosti carVertical, najviac ohrození kúpou vozidla s pozmenenými údajmi na tachometri sú kupujúci prémiových nemeckých vozidiel.

Spoločnosť analyzovala viac ako 700 000 reportov s históriou ojazdených vozidiel, vytvorených v období od novembra 2020 do novembra 2021, s cieľom zostavenia zoznamu vozidiel s najčastejšie zmeneným stavom tachometra. Analyzovalo sa osemnásť rôznych trhov, vrátane Poľska, Rumunska, Maďarska, Francúzska, Slovinska, Slovenska, Českej republiky, Litvy, Lotyšska, Estónska, Ukrajiny, Bulharska, Srbska, Nemecka, Chorvátska, Ruska, Spojených štátov a Talianska.

Z údajov o počte najazdených kilometrov vyplýva, že vozidlom s najčastejšie zmeneným stavom kilometrov je BMW M5. Zistilo sa, že niečo málo cez tretinu kontrolovaných modelov malo s najväčšou pravdepodobnosťou zmenený stav tachometra. Táto jediná štatistika však podceňuje rozsah problému so zmenou stavu tachometrov pri vozidlách BMW – ako už nedávno upozornil Matas Buzelis, automobilový expert CarVertical, v tomto zozname dominujú práve vozidlá BMW:

„Polovicu zoznamu TOP 10 tvoria vozidlá tohto výrobcu. Koreluje to s dopytom po ojazdených vozidlách BMW na rôznych trhoch. Z údajov tiež vyplýva, že drahé vozidlá majú častejšie zmenený stav tachometra, čo treba brať do úvahy pri hľadaní ojazdeného vozidla. Práve tu padne vhod kontrola najazdených kilometrov.“

Na druhom a treťom mieste sa umiestnili vozidlá BMW radu 7 a Subaru Outback s 33,4%, resp. 31,8 % pravdepodobnosťou zmeneného stavu tachometra. Audi A8 bolo piatym najčastejším vozidlom so zmeneným stavom, zatiaľ čo jeho športovejší súrodenec - A7, obsadil desiate miesto s o niečo viac ako štvrtinou (25,8 %). Práve u týchto vozidiel v rámci štúdie došlo k najvyššiemu stáčaniu počtu najazdených kilometrov.

Matas Buzelis ďalej vysvetľuje, že prítomnosť vozidiel prémiového segmentu medzi najčastejšími vozidlami so stočenými kilometrami je pre úmysel dosahovania vyšších ziskov z predaja. Stáčanie tachometra je relatívne lacný a jednoduchý proces, ktorý poskytuje neférovým predajcom automobilov dodatočný peňažný príjem, ktorý je najmä pri drahých autách veľmi citeľný, a preto lákavý.

V galérii nájdete infografiky, vrátane ďalších desiatich áut v rebríčku. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: CarVertical

Komentáre k článku


Stream naživo