2021-03-21 11:29:00
Kia Sorento PHEV
Kia Sorento PHEV
Zdroj: Kia

Kia Sorento PHEV prichádza. Plug-in hybrid ponúkne aj 7 miest a veľkú nádrž

Kii sa podarilo svoje veľké SUV Sorento vybaviť veľkou batériou bez kompromisov.

 

13,8 kWh batérii poskytne dojazd 57 km na elektrickú energiu v kombinovanom cykle a až 70 km v mestskom cykle. To je dosť, aby vodič mohol vykonať väčšinu dennodenných poviností bez štartu spaľovacieho motora a ten si ponechal na dlhšie jazdy mimo mesta. V takom prípade pomôže 67 litrová nádrž, ktorá je pre plug-in hybrid skutočne výnimočne veľká.

Pritom auto môžete mať v 7-miestnom usporiadaní bez priestorového obmedzenia pre pasažierov v treťom rade.

Model Kia Sorento Plug-in Hybrid je vybavený 1,6-litrovým štvorvalcovým motorom T-GDi (preplňovaný zážihový motor s priamym vstrekovaním paliva), ktorý sám dodá 180 k výkonu a 265 Nm krútiaceho momentu. V spojení s elektromotorom s parametrami 67 kW a 304 Nm dodá model Sorento Plug-in Hybrid spolu systémovo 265 k výkonu a 350 Nm krútiaceho momentu, čo z neho robí najvýkonnejšie Sorento, aké sa kedy v Európe predávalo.

Hnacia jednotka modelu Kia Sorento Plug-in Hybrid vďaka svojmu inteligentnému usporiadaniu zaisťuje maximálny možný nákladný priestor a miesto v kabíne až pre siedmich cestujúcich. Elektromotor je upevnený medzi spaľovacím motorom a prevodovkou, vďaka čomu mohol byť zmenšený preplňovaný motor úhľadne uložený pod kapotu. Akumulátor modelu Sorento je umiestnený vpredu pod sedadlami vodiča a spolujazdca. V konfigurácii pohonu všetkých kolies je akumulátor Sorenta „v tvare sedla“ položený nad hornou časťou kĺbového hriadeľa.

67-litrová palivová nádrž plug-in hybridného Sorenta sa nachádza pod podlahou pod druhým radom sedadiel, kým palubná nabíjačka s kapacitou 3,3 kW je umiestnená pod podlahou batožinového priestoru.

Zákazníci, ktorí si zakúpia plug-in hybridné Sorento, budú mať nárok na službu KiaCharge. Nová služba značky zabezpečuje prístup k celoeurópskej integrovanej sieti verejných nabíjacích staníc, ktorých je asi 160-tisíc, a to prostredníctvom jedinej karty a aplikácie. Služba KiaCharge ponúka majiteľom elektrických (EV) a plug-in hybridných (PHEV) vozidiel atraktívne sadzby za nabíjanie na základe ich individuálnych potrieb, pričom platby budú mať zhrnuté v jedinej mesačnej faktúre a nepotrebujú viaceré účty ani predplatné za nabíjanie vozidla.

Sorento PHEV štartuje na cene 48 290 eur. To je o 5300 eur viac ako je štartovacia cena pre Sorento s naftovým motorom. Klasický hybrid HEV je v akcii za rovnakú cenu ako naftový variant.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo