2021-03-17 13:40:00
Toyota Aygo X Prologue
Toyota Aygo X Prologue
Zdroj: Toyota

FOTO + VIDEO: Nová Toyota Aygo je revolúciou pre najmenšie autá

Aygo neopustí európske cesty. Naopak. Chystá si novú generáciu, ktorá vytasí všetky tromfy a pridá niečo navyše. Bude to crossover.

Segment A je automobilkami obvykle obchádzaný. Nachádzajú sa tam lacné, obvykle zastarané malé autá bez väčších cieľov, bez výraznej myšlienky. Hovorí sa, že segment A je už nepopulárny mnoho rokov a automobilky tam majú autá len preto, aby ich tam mali. Aby mohli odškrtnúť ďalší segment, aby to v tabuľke dobre vyzeralo. Nepredávajú sa príliš dobre a ani marže nie sú vysoké. 


Toyota ale segmentu malých áut verí. Aj preto, lebo v nich vďaka pandémii našla novú iskru. Iskru vozidla pre ľudí, ktorí síce žijú v meste, ale aj oni chcú vyraziť na cesty a byť slobodní. A tú iskru malo dizajnové štúdio preniesť do reality. Vznikol tak prototyp zvaný Toyota Aygo X Prologue ako predzvesť budúceho sériového modelu. Toyota malému hachbacku dodala punc originality, kvality. Nové Aygo má charakterizovať slovo: kamkoľvek. Od úzkych uličiek mesta, až po vzdialené kopce. A kamkoľvek s čo možno najväčším štýlom. Takže preto so zvýšnou svetlosťou. Preto crossover. 

Mimochodom, toto auto nie je primárne elektrické. Môže byť, no zákulisie vraví, že primárne pôjde o malé benziňáky, možno s miernou dávkou hybridizácie. 

Zdroj: Toyota

ED² je Európske štúdio dizajnu spoločnosti Toyota, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Nice na francúzskom Azúrovom pobreží. Spoločnosť Toyota je po väčšinu 21. storočia lídrom segmentu A v Európe. V rámci svojej angažovanosti pre jeho budúcnosť, poverila štúdio ED² úlohou, aby uviedlo do života jej európsku víziu tohto segmentu. Požiadavka na dizajnérov znela, aby sa na to pozreli sviežimi očami. Aby definovali a predstavili si, čím by mohol byť segment A pre európskych zákazníkov, keď im splníme ich potreby a túžby. A aby dokázali, že automobily, ktoré sa tradične nazývajú „vstupným bodom“, stále dokážu vynikať svojím dizajnom.
„Verím, že s modelom Aygo X prologue sme názorne ukázali, že aj malé vozidlo dokáže mať veľkú a odvážnu osobnosť.“ (Ken Billes, asistent hlavného dizajnéra štúdia ED²).
Či už spredu, zozadu alebo zboku, šibalský Aygo X Prologue sa vyníma v každom ohľade. Odvážne dvojfarebné vyhotovenie vytvára jedinečný grafický profil, ktorý na ulici upúta pozornosť,. Nová klinovitá línia strechy zvyšuje dynamický charakter a dodáva vozidlu dravší športový imidž, zatiaľ čo predné svetlomety obopínajú hornú kapotu a vytvárajú tvar podobný krídlu. Nižšie je veľká mriežka chladiča, hmlové svetlá a ochranná doska, ktoré spája šesťuholníkový motív – a všetky tieto prvky dávajú svetu na známosť, že toto auto je pripravené vyraziť. Kamkoľvek.

Zdroj: Toyota

Zadná ochranná doska ukrýva držiak na bicykle, vďaka ktorej budete môcť útek z každodennosti kedykoľvek premeniť na dobrodružstvo. Na zachytenie týchto bádateľských okamihov je k dispozícii akčná kamera ukrytá vo vonkajšom spätnom zrkadle.
A napokon, integrovaný strešný nosič zvýrazňuje profil vozidla a súčasne vytvára vizuálne prepojenie so šesťuholníkovými koncovými svetlami, ktoré sú jemnou pripomienkou DNA modelu Aygo.
V modeli Aygo X prologue získava farba ďalšiu kvalitu, keď sa do zmesi farebného laku pridali jemné trblietavé vločky modrej metalízy. Výsledný efekt je taký oslnivý, že farba si plným právom zaslúži svoj názov – trblietavá čili červená, „Sparkling Chilli Red“.

Ďalšie obrázky a fotografie nájdete v galérii. 

Zdroj: Toyota


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo