2020-09-29 11:00:00
Touareg R schádza z
Touareg R schádza z linky
Zdroj: Volkswagen

V Bratislave práve štartuje sériová výroba Tuaregu R. Plug-in s brutálnymi parametrami

Volkswagen symbolicky včera odštartoval sériovú výrobu plug-in hybridného vozidla Touareg R.

V bratislavskom závode Volkswagen Slovakia štartuje v týchto dňoch výroba nového derivátu Volkswagen Touareg R. Model, ktorý sa vyrába na Slovensku od roku 2002, dostal po novom plug-in hybridný pohon. Novinka začína schádzať z linky symbolicky 10 rokov od výroby prvého hybridného vozidla koncernu Volkswagen, ktorým bol rovnako model Touareg z Bratislavy.

Zdroj: Volkswagen

Presne pred 10 rokmi bolo v Bratislave vyrobené prvé hybridné vozidlo koncernu Volkswagen a o tri roky neskôr už Slováci ako prví v koncerne vyrábali čisto elektrické vozidlá Volkswagen e-up! Hybridný Touareg z roku 2010 využíval tzv. paralelný hybridný systém, ktorého batérie sa dobíjali rekuperáciou, prípadne generovaním elektrickej energie od spaľovacieho motora. Dnes prichádza pod označením Touareg R ako plug-in hybrid. Na jednej strane karosérie sa nachádza otvor palivovej nádrže a na druhej strane je za rovnakými dvierkami umiestnená elektrická zásuvka, čiže jeho batérie je možné dobíjať aj z externého zdroja, rovnako ako plne elektrické vozidlá. Rodený Slovák Touareg R je zároveň prvým vysokovýkonným modelom R s plug-in hybridným pohonom. Vlajková loď značky Volkswagen v sebe nesie celkový výkon 462 koní (maximálny systémový výkon 340 kW) s maximálnym systémovým krútiacim momentom 700 Nm, čím ide o najsilnejšiu a najvýkonnejšiu motorizáciu spomedzi „rodiny“ Touareg. Viac o ňom zistíte v tomto článku. 

Zdroj: Volkswagen

Vďaka kombinácii pohonu – benzínového spaľovacieho trojlitrového šesťvalca s čisto elektrickým motorom – ponúka tento plug-in hybrid zrýchlenie z 0 na 100 km/h za menej ako 4,9 sekundy. Na čisto elektrický pohon s nulovými emisiami dokáže ísť až do rýchlosti 140 km/h a následne prepína na spaľovací motor. Vďaka tomu dokáže jazdiť bežné každodenné krátke vzdialenosti výlučne na elektrinu, čo výrazne znižuje jeho emisie v porovnaní s konvenčnými pohonmi.

Zdroj: Volkswagen

Spolu s modelmi Audi Q7, Porsche Cayenne a Porsche Cayenne Coupé ide už o 4. model z produktového portfólia, ktorý je dostupný aj s alternatívnym ekologickejším plug-in hybridným pohonom. Ako čisto elektrické vozidlá sa v Bratislave vyrábajú Volkswagen e-up!, ŠKODA CITIGOe iV a SEAT Mii electric.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Volkswagen Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo