2018-10-02 10:20:00
Dacia Duster 2017 Frankfurt
Dacia Duster 2017 Frankfurt
Zdroj: Dacia

PARÍŽ: Dacia predstavila Duster s motorom 1,33 Tce. Duster bude mať až 150 koní!

Rumunsko-francúzska značka Dacia predstavila svoj najpredávanejší model s novým turbomotorom.

Dacia v Paríži predstavuje paletu nových motorov a novú navigáciu pre všetky modely. Zároveň sa značka stihla popýšiť mimoriadnymi predajnými výsledkami v Európe.

Nový 1.3 TCe 130 GPF a 1,33 150 GPF motor pre Duster

Dlhoočakávaný motor prináša do modelu Duster doteraz nepoznanú dynamiku. Dacia predstavuje nový aliančný agregát 1,33 TCe v dvoch variantách. Základná verzia ponúkne 130 koní, vrcholná až 150. V polovici roka 2019 by mali pribudnúť aj verzie s pohonom všetkých kolies a očakáva sa tiež verzia s automatickou prevodovkou EDC. Objednávky na nové motory začnú v nasledujúcich týždňoch.

Motor 1,3 TCe prináša množstvo pokročilých technológií, vyšší výkon, vyšší krútiaci moment a väčší pôžitok z jazdy. Motor disponuje priamym vstrekovaním a filtrom pevných častíc GPF (Gasoline Particulate Filter). Vďaka tomu je nielen výkonnejší ako predchodca 1,2 TCe, ale tiež výrazne čistejší.

Motor v základnej verzii s výkonom 96 kW (130 k) dosahuje svoje maximum na úrovni 5000 ot/min. Ponúkne krútiaci moment 240 Nm už od 1500 ot/min.

Výkonnejšia verzia a zároveň najvýkonnejší Duster vôbec príde s maximálnym výkonom 110 kW (150 k) pri 5250 ot/min a s maximálnym krútiacim momentom 250 Nm pri 1600 ot/min.

Inovácie nesú aj naftové motory. Tie po novom disponujú prívlastkom Blue dCi a budú dostupné s pohonom 4x2 a 4x4. Motory vybavené vstrekovaním močoviny do výfukového potrubia bude taktiež možné kombinovať s prevodovkou EDC. Pravdepodobne ale verzia EDC + 4x4 nebude dostupná. To isté by malo platiť aj pri benzínových verziách.

Či v ponuke zostane aj základný atmosférický benzínový motor 1,6 Sce, zostáva zatiaľ neisté. Priestor preň ale je, keďže obe prepĺňané verzie disponujú vyšším výkonom. Mohol by tak slúžiť ako základný agregát.

Vylepšená verzia Media Nav Evolution

Do konca roka 2018 budú všetky modely značky Dacia obsahovať novú verziu systému Media Nav Evolution. Tá by mala poskytnúť rýchlejšie a jednoduchšie navigovanie, no tiež vyššiu konektivitu vďaka Android Auto a Apple CarPlay. Inovovaný má byť aj dotykový displej s lepšími reakciami, obrazovka by mala mať vylepšené vlastnosti (čo tým autor myslel netušíme, žeby lepšie rozlíšenie?) a nový systém by mal ponúknuť zrýchlený prístup do menu. Systém bude u nás v predaji za rovnakú cenu ako predchodca.

Dacia dosiahla nový predajný rekord

Dacia dosiahla najlepší výsledok polročného predaja za celú svoju históriu. Značka potvrdila tretie miesto na trhu osobných automobilov vo Francúzsku. Za prvý polrok sa vo Francúzsku  predaj zvýšil o 20,8%.

V Európe značka Dacia dosiahla rekord v predaji za prvý polrok s 281,206 registrovanými vozidlami (+14,6%) a podielom na trhu 2,9% (+0,3 bodu). Dacia vstúpila do rebríčka TOP 5 najpredávanejších značiek pre súkromnú klientelu v Európe.

Sandero je stále číslo jeden v predaji automobilov v Európe a Nový Duster zaznamenal približne 62,900 registrácií za prvých šesť mesiacov roka 2018 v Európe.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Dacia

Komentáre k článku


Stream naživo