2018-09-13 04:40:00
Lexus bez spätných zrkadiel
Lexus bez spätných zrkadiel
Zdroj: Lexus

Koniec spätných zrkadiel je tu. Prvé auto bez nich prichádza na trh

Spätné zrkadlá budú čoskoro minulosťou. Na trh prichádza prvé auto s kamerami namiesto zrkadiel.

Už roky vídame koncepty áut bez spätných zrkadiel. Nielenže zavadzajú dizajnérom, ich náhrada kvalitnými spätnými kamerami môže pomôcť tak vodičovi, ale tiež asistenčným systémom.

Dobrá kamera dokáže zaznamenať viac ako ľudské oko, ktoré sa musí spoliehať iba na obmedzenú plochu spätného zrkadla. Vodičovi pritom kamera ukáže to podstatné aj s prípadnými doplňujúcimi informáciami.

Nepochybným benefitom je zníženie odporu vzduchu. Zníži sa tiež prípadné hromadenie snehu na zrkadle, zlepší sa viditeľnosť za zhoršených podmienok atď.  Tak znie teória.

Zdá sa však, že prichádza čas, keď sa od teoretizovania dostaneme k realizácii. Lexus predstavil prvý model bez bočných spätných zrkadiel. Namiesto nich využíva kombináciu kamery/kamier a displeja.

Zdroj: Lexus

Ide o nový stredne veľký prémiový sedan Lexus ES. Do predaja sa model s novými digitálnymi zrkadlami dostane už budúci mesiac. Zatiaľ len v Japonsku. Podobný systém pripravilo Audi pre svoj model E-Tron. Avšak Lexus tvrdí, že sú to práve oni, kto systém reálne dostane na trh najskôr.

Technológia tu teda je. Kedy sa z Japonska rozšíri ďalej a kedy sa do nej pustia ďalší výrobcovia okrem Lexusu a Audi, zatiaľ nevieme. Nebude to však dlho trvať. Benefity sú zrejmé, už to treba len odskúšať a prijať príslušnú legislatívu. Tradične získajú takýto systém najprv luxusnejšie autá, až sa rozšíri všade. 

Nám nezostáva iné ako dodať jeden smutno-smiešny fakt. Autá totiž prídu o spätné zrkadlá skôr, ako sa ich časť vodičov vôbec naučila správne používať...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lexus

Komentáre k článku


Stream naživo