2017-10-25 16:55:04

Mazda 3: Koncept budúcej generácie hatchbacku Mazda 3 vyráža dych

Mazda dnes vypustila do sveta najnovšie renderované obrázky konceptu budúcej generácie hatchbacku Mazda 3.

Aktualizované 26.10 o 00:30: Mazda Kai sa už oficiálne ukázala, prinášame prvé fotografie priamo z výstaviska. Tak ako píšem nižšie, Podkapotou je motor Skyactiv X. Ten nielenže dokáže spaľovať benzín vznetovým spôsobom (kombinuje zážih a vznietenie podľa potreby), vyššie verzie budú i prepĺňané prostredníctvom kompresoru. Úspora paliva a emisií by sa mala pohybovať na úrovni 20 až 30 %. Viac sa dozvieme neskôr. Nasleduje pôvodný text.

Mazda Kai koncept predstaví japonská automobilka na domácom autosalóne v Tokiu. Dnes sa môžeme kochať vizualizáciou predstavy vzhľadu budúcej generácie kompaktného hatchbacku avšak zatiaľ bez kľúčových informácií o technike Podkapotou. Už dnes je ale jasné, že pod dlhou prednou kapotou bude umiestnený prelomový benzínový spaľovací motor so vznetovým spaľovaním zvaný Skyactiv X

Kým sa teda dočkáme konkrétnejších informácií, môžeme oči nechať na dizajnovej štúdii, ktorá sa zhmotní práve na autosalóne v Tokiu. Mnohé z dizajnérskych nápadov prezentovaných na koncepte by sa malo pretaviť aj do vzhľadu budúcej generácie modelu Mazda 3, ktorý len nedávno prešiel faceliftom a ktorý sme len nedávno testovali.

Dizajn konceptu doslova berie dych. Jazyk Kodo sa posúva ďalej a čím ďalej sa posúva, tým je krajší. Výrazná mriežka chladiča prechádzajúca do karosérie a svetlometov prostredníctvom jemne modelovaných 3D prvkov, prižmúrené oči, čisté línie, zvažujúca sa strecha, obliny zadnej časti a dokonale plynulý prechod strechy až do zadného nárazníku, v ktorom sa rafinovane skrýva batožinový priestor. Šmrnc autu dávajú veľké na čierno lakované zliatinové disky s výraznými a viditeľnými brzdovými kotúčmi. I predelená presklená strecha a tmavá aerodynamicky tvarovaná spodná časť vozidla so spliterom aj difúzorom a krátkym zadným previsom. 

Zdroj: Mazda 3

Vonkajšiemu vzhľadu výborne sekunduje interiér, ktorý sa nesie v rovnako intenzívnom a pritom esteticky čistom vzhľade plnom priamych a jemných línií. Rozdelená palubná doska v sebe skrýva veľké množstvo nových zobrazovadiel. Zaujme kombinácia tmavých hodnotne pôsobiacich plastov s chrómovanými prvkami a červenými detailmi. Každý jeden prvok na ktorý sa pozriete ste už akoby videli v súčasných modeloch značky, no pritom sú posunuté ďalej. 

Zdroj: Mazda 3

Komentáre k článku


Stream naživo