2017-09-07 04:35:00
Nissan Leaf 2018
Nissan Leaf 2018
Zdroj: Nissan

Nový Nissan Leaf: štýlovejší, výkonnejší a s dojazdom takmer 400 km!

Najpredávanejší elektromobil má druhú generáciu. Nissan Leaf prichádza kompletne prepracovaný.

Nová generácia modelu Nissan Leaf získal o 10 kWh vyššiu kapacitu batérie, než doterajšia verzia. S 40 kWh má Leaf dojazd 378 km podľa európskeho jazdného cyklu. Reálny dojazd podľa americkej EPA je 240 kilometrov, no pri pokojnej jazde po meste, či priľahlom okolí by nemalo byť ťažké odjazdiť aj 300+ kilometrov. Nabitie cez rýchlonabíjačku na 80 % malo zabrať 40 minút. Zo siete by nabitie na 100% malo trvať 8-16 hodín v závislosti od sily prúdu.

Podkapotou Leafu je výkonnejší elektromotor. Ten dosahuje maximálny výkon 110 kW (150 k) a maximálny krútiaci moment 320 Nm. Pritom sa konštruktérom podarilo udržať hmotnosť elektromobilu takmer na úrovni konvenčných automobilov v danej kategórii (prevádzková hmotnosť 1535 kg). To samozrejme ovplyvní nielen akceleráciu vozidla, no tiež spotrebu energie. Maximálna rýchlosť vozidla je 144 km/h.

Nový Leaf prichádza z kompletne prepracovaným dizajnom. Nový dizajnový jazyk, ktorý do Európy priniesla nová Micra Leafu svedčí. Síce stratil svoj špecifický šmrnc, zato získal tvary znesiteľnejšie pre väčšinu potenciálnych zákazníkov.

Zdroj: Nissan

Nový Leaf disponuje taktiež novými technológiami vrátane plynového pedálu ePedal. Vodičovi Leafu by mal na 90% situácii na cestách stačiť práve jeden pedál. Ním dokáže regulovať nielen intezitu akcelerácie, no tiež plachtenie, či rekuperáciu.

Novinkou je taktiež uplatnenie asistenčného systému ProPILOT schopného čiastočne autonómnej jazdy. Systém dokáže udržiavať vzdialenosť od vpredu idúceho vozidla, udržiavať automobil v určenom pruhu. To v rozmedzí rýchlostí 30 až 100 km/h. V prípade potreby dokáže úplne zastaviť vozidlo a vodičovi stačí ťuknúť do plynového pedálu, aby systém reaktivoval.

Medzi ďalšie asistenčné systémy dostupné pre Leaf patrí núdzové brzdenie, ProPilot park pre automatické parkovanie, asistent pre sledovanie mŕtveho uhla, asistent pre rozpoznávanie dopravných značiek, asistent pre sledovanie premávky za vozidlom pri cúvaní a ďalšie.

Azda najzaujímavejšou súčasťou nového Leafu je možnosť využiť jeho batérie ako mobilné zariadenie na ukladanie energie. Systém funguje tak, že umožňuje majiteľom elektromobilov Nissan pripojiť sa do elektrickej siete a hrať aktívnu rolu v službách energetickej siete a poskytuje im príležitosť alternatívneho zdroja príjmu. Technológia vozidiel v sieti (Vehicle2Grid – V2G) dovoľuje obojsmerné dodávky energie a umožňuje plne integrovať elektromobily do národnej elektrickej siete. Prispieva k zlepšeniu schopnosti siete zvládať ťažko predvídateľný prísun energie z obnoviteľných zdrojov. Zaistí tak ešte širšiu integráciu obnoviteľných zdrojov energie a prispeje k ich vyššej dostupnosti. Keď sa technológia V2G rozšíri, môže úplne zmeniť pravidlá hry pre majiteľov elektromobilov Nissan. Tí sa totiž stanú aktívnou skupinou ovplyvňujúcou dianie na trhu s energiou.

Zdroj: Nissan

Systém na ukladanie energie xStorage využíva kolektívne skúsenosti tých najlepších v odbore, aby bola spotreba energie domácností efektívnejšia a udržateľnejšia. Systém xStorage Home ukladá energiu v ekonomicky najvýhodnejších obdobiach dňa a zároveň kontroluje, ako a kedy sa táto energia využíva, čím šetrí zákazníkom peniaze a zlepšuje fungovanie celého energetického systému. V jedinom zariadení dokonale integruje všetok hardvér a softvér potrebný na riadenie a ukladanie energie potrebnej pre domácnosť. Funguje ako energetická sieť: jednotka xStorage Home sa môže nabíjať z elektrickej siete alebo môže energiu do siete dodávať, čím prináša flexibilitu potrebnú na ďalšie zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov energie.

Nissan Leaf sa tak môže stať nielen osobným automobilom, ale inteligentnou súčasťou domácnosti šetriacou peňaženku majiteľa. Ak napríklad majiteľ nehnuteľnosti disponuje slnečnými kolektormi, môže aj za pomoci Leafa znížiť alebo úplne eliminovať spotrebu domácnosti zo siete v čase, keď slnko nesvieti a odber energie je najvyšší (večer, keď sú členovia domácnosti doma). V podstate tak môže byť Leaf súčasťou výpočtu výšky investícii do energeticky nezávislej domácnosti (namiesto alebo vrátane stacionárnych batérií). Podobne pri využívaní nočného prúdu a podobne.

Zdroj: Nissan

Zákazníci môžu rovnako využívať novonavrhnuté rozhranie aplikácie nového modelu LEAF pre inteligentné telefóny, ktorá im umožní monitorovať stav nabitia ich vozidla, nájsť najbližšiu nabíjaciu stanicu a dopredu vyhriať alebo vychladiť vozidlo na ideálnu teplotu pred vyštartovaním.

Nový Leaf sa na európsky trh dostane začiatkom roka 2018. Zatiaľ poznáme americké ceny - v USA sa bude predávať za štartovacích 29 900 dolárov pred zarátaním bonusov. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo