2017-06-13 17:35:00
NEVS InMotion a NEVS
NEVS InMotion a NEVS 9-3 a 9-3X electric
Zdroj: NEVS,

NEVS InMotion – koncept automobilu bez vlastníctva, bez volantu, bez duše?

NEVS ukázal svoju predstavu budúcnosti mobility v mestách. Volá sa InMotion a nemá volant.

NEVS nástupnícka spoločnosť po legendárnej automobilke SAAB sa okrem blízkej budúcnosti venuje aj tej vzdialenej. Na výstave CES Shanghai predstavil NEVS okrem dvojice výrazne modifikovaných automobilov NEVS 9-3 a NEVS 9-3X aj koncept vozidla budúcnosti.

Vozidla s menom InMotion, menom, ktorého ho presne vystihuje. Nejde totiž primárne o jazdenie autom, ale o čokoľvek vykonávané v malej hranatej bunke so štyrmi kolesami jazdiacej v meste autonómne bez zásahu vodiča.

Ide o automobil, ktorý nemusíte vlastniť a ku ktorému nepotrebujete vodičský preukaz. Automobil budúcnosti má za úlohu zvýšiť bezpečnosť a plynulosť dopravy v mestách budúcnosti, odbremeniť cestnú sieť od množstva osobných automobilov a zefektívniť využívanie automobilov.

Lebo viete, 95% času vlastníctva vozidla dané vozidlo stojí na parkovisku a to je neefektívne. Preto je podľa mnohých vrátane NEVS budúcnosť mobility v zdieľaní automobilov. Aplikácia v mobilnom telefóne vám auto vyhľadá, privolá, vy nasadnete, odveziete sa a keď už auto nepotrebujete, to poslúži niekomu inému.

Zdroj: NEVS,

NEVS InMotion nemá volant, v podstate ani nemá riadiace rozhranie. V prvom rade je to bunka, v ktorej si môžete vybrať usporiadanie nábytku podľa vlastných preferencií. Ak si objednáte auto a chcete byť sami, sedadlá sú uložené v smere jazdy a vy sa buď môžete kochať výhľadom, pracovať s počítačom, pozerať film na veľkej ploche pred vami, alebo len tráviť čas s vlastnými myšlienkami. V sociálnom móde sú sedadlá usporiadané do kruhu a vy si môžete pokecať so súputníkmi. NEVS má ešte jeden mód – mód v ktorom sa sedadlá otočia jedným smerom a namieria sa na obrazovku, kde si môžete s úžasom prezrieť prezentáciu, ktorú vám kolegovia pripravili. Medzičasom vás auto odvezie na miesto určenia, aplikácia vám zožerie nejaké tie drobné z účtu a auto odfičí tam, kde ho aktuálne potrebujú. Medzitým sa možno zastaví na upratanie a nabitie. Špina po niekom inom by dokonalý zážitok z jazdy bez jazdy dozaista pokazila, nehovoriac o vybitých batériách. Áno, auto nebude spaľovať naftu, to je predsa zrejmé.

Aj vy sa tak tešíte na budúcnosť? Budúcnosť v ktorej budú autá bez vlastníctva, bez volantu, bez ovládania, bez duše? Niečo ako moderná strava – bez mlieka, bez lepku, bez cukru, bez kalórií, bez chuti a bez života...

Na druhú stranu je na takýchto konceptoch kusisko potrebnej pravdy. Megamestá aké nájdete v Číne, či na opačnom konci oceánov dnes čelia problémom s dopravou o akých sa nám tu na malom malebnom Slovensku ani nesníva. Ak sa nič neurobí a osobná doprava v mestách sa netransformuje na viac udržateľnú, systém jedného dňa spadne. To isté platí aj o vzduchu, ktorý ľudia aj v megamestách stále potrebujú.

No a popri tomto pohľade do žiarivej budúcnosti života v megamestách (môžeme dúfať, že na dzedzine sa ešte bude dať zajazdiť), si môžete pozrieť budúce elektromobily od NEVS postavené na základoch SAABov 9-3 a 9-3X.

Zdroj: NEVS,

 

jh
ZDROJ: NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo