2017-02-22 15:43:45
Škoda Rapid Spaceback 2017
Škoda Rapid Spaceback 2017

Škoda Rapid a Rapid Spaceback dostali facelift. Nová maska, svetlá a 1,0 TSI

Modely Rapid a Rapid Spaceback sa v Ženeve predstavia vo vynovenej verzii. Facelift priniesol viacero noviniek.

Automobily získali pozmenenú prednú masku a zadné svetlá s tmavšími krycími sklami. Vpredu možno badať novú chrómovú lištu v spodnej časti nárazníka, upravené sú tiež predné svetlá, ktoré po novom disponujú za príplatok aj bi-xenónovými výbojkami, či LED denným svietením integrovaným do hlavných svetlometov. LED pás v spodnej časti svetlometu tak ako pri drahších modeloch funguje aj ako odbočovacie svetlo. Zadné svetlá sú tiež dostupné v prevedení LED.

Kľúčovou novinkou je osadenie nových motorizácií 1,0 TSI, ktoré plne nahradzujú 1,2 TSI. Základom ponuky tohto motora je agregát 1,0 TSI naladený na 70 kW (95 k), ktorý Rapidečku na 100 km/h zrýchli za 11 sekúnd. Vyšší výkon poskytuje 1,0 TSI s maximálnym výkonom 81 kW (110 k) ten šprint z 0 na 100 km/h zrýchli o 1,2 sekundy.

Nový benzínový motor prináša viacero výhod. Vďaka kompaktnej konštrukcii a kľukovej skrini z hliníkovej zliatiny váži o 10 kilogramov menej ako doteraz používaný agregát 1,2 TSI. Vďaka celému radu inovatívnych konštrukčných riešení má obzvlášť pokojný a kultivovaný chod. Malé voľné zotrvačné sily umožnili, že nebolo potrebné použiť vyvažovací hriadeľ, ktorý je u trojvalcov bežný. To znižuje hmotnosť a pomáha k zníženiu spotreby paliva a emisií CO2. Rovnaký efekt dosahuje olejové čerpadlo s plynule regulovateľným výkonom. Tlak oleja sa priebežne upravuje podľa zaťaženia motora. Chladič plniaceho vzduchu turbodúchadla integrovaný do sacieho potrubia napomáha k veľmi spontánnemu nábehu plniaceho tlaku.

Vrcholom ponuky pre oba modely zostáva naďalej benzínový štvorvalec 1,4 TSI naladený na 92 kW (125 k). Naftové verzie sú 1,4 TDI a 1,6 TDI naladené na 66 kW (90 k) respektíve 85 kW (116 k).

Po novom má Rapid viacero asistenčných systémov, vrátane automatického prepínania diaľkových svetiel. Asistent diaľkových svetiel pracuje na základe údajov z kamery umiestnenej v hornej časti čelného skla. V tme a od rýchlosti 60 km/h rozoznáva kamera autá idúce vpredu v rovnakom smere jazdy (až do vzdialenosti 400 metrov) a tiež protiidúce autá (až do vzdialenosti 1 000 metrov) a v prípade potreby samočinne prepne diaľkové svetlá na stretávacie. Vodič samozrejme môže kedykoľvek diaľkové svetlá prepnúť manuálne.

Ponuku dopĺňa Light Assistant, ktorý pri zapnutom zapaľovaní aktivuje denné svietenie. Senzor potom trvalo vyhodnocuje svetelné pomery a v prípade potreby automaticky zapne stretávacie svetlá. To platí pre stmievanie aj pre jazdu v tuneli.

Funkcia Coming home a Leaving home zabezpečí osvetlenie na určenú dobu po odomknutí automobilu alebo vypnutí zapaľovania. Okolie automobilu je osvetlené tak, aby cestujúci mohli bezpečne nastupovať či vystupovať.

Novinkou je WLAN hotspot na palube spojený s príplatkovým navigačným infotainmentom Amundsen, ktorý posádke umožní ľahšie sa pripojiť na sieť cez zdieľané pripojenie. Novinkou sú služby Care Connect taktiež spojené so systémom Amundsen. Prenos dát prebieha cez zabudovanú SIM kartu. Ponuka zahŕňa automatické tiesňové volanie, či volanie pri poruche, a to prostredníctvom stlačenia jedného tlačidla. Pomocnú ruku v prípade konektivity ponúkajú tiež dve USB zásuvky v zadnej časti auta – aby sa deťuškám tablety len tak nevybili.

Automobily Škoda Rapid a Rapid Spaceback disponujú vzákladnej výbave napríklad elektronickou kontrolou stabilizácie ESC a stálou kontrolou tlaku vzduchu v pneumatikách. Štandardom je tiež multikolízna brzda, ktorá v prípade nehody znižuje riziko viacnásobných kolízií tým, že samočinne brzdí a zabraňuje ďalšiemu nekontrolovanému pohybu automobilu. Elektronickú kontrolu stability rozširuje program pre stabilizáciu prívesu, ak je automobil vybavený ťažným zariadením, alebo jeho prípravou.

Moderné asistenčné systémy ako rozpoznanie únavy a Front Assist (využívajúce radar v prednom nárazníku) vrátane funkcie núdzového brzdenia sú ponúkané pre oba modely.

jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo