2017-02-07 16:25:00
Citroen C-Aircross Concept
Citroen C-Aircross Concept
Zdroj: Citroen

Citroen C-Aircross: koncept kompaktného SUV, ktoré nahradí C3 Picasso

Citroen dnes ukázal svetu koncept malého SUV, ktoré nahradí obľúbené malé rodinné auto C3 Picasso.

Citroen opäť raz vytiahol do boja so svojou silnou stránkou – odvážnym dizajnom. Vytvoril kompaktné SUV vychádzajúce z dizajnu modelov C3 a C4 Cactus. Na základe konceptu vznikne nový model, ktorý sa objaví na cestách už v priebehu tohto roka.

Citroen tvrdí, že nový model prinesie medz crossoveri nový vietor výrazným a sebavedomým postojom. Práve excentrický dizajn je silnou stránkou modelu. Spája plastické tvary s výraznými grafickými prvkami a farebnými detailmi. Veselosť a nevšednosť je kľúčom k rozlúšteniu exteriéru aj interiéru, ktorý svoje farbičky skrýva za protichodne sa otvárajúcimi dverami. Interiér konceptu stavil na široké dizajnové sedadlá s dôrazom na komfort a tiež na otváraciu panoramatickú strechu. Automobil obsahuje súčasti programu Citroen Advanced Comfort, akými sú farebný head-up displej, ktorý v koncepte úplne nahrádza prístrojový panel, jednoramenný volant s intuitívnymi ovládačmi, parkovaciu kameru, či indukčné nabíjanie telefónov. Jednoduchá no pritom výrazná palubná doska stavila na jeden dominujúci stredový displej s rozmerom 12 palcov a absolútne minimalizovanie akýchkoľvek ovládacích prvkov.

Automobil má celkovú dĺžku 4,15, šírku 1,74 a výšku 1,63 metra. Pritom ale stavil na veľké kolesá s 18 palcovými perleťovými diskami, ktoré svojou troškou zvýrazňujú zvýšenú pozíciu sedenia a dokonca terénne ambície tohto kompaktného automobilu. Citroen skutočne chce so svojim novým modelom zaútočiť aj na terén, od tohto drobca ale pohon všetkých kolies nečakajte, úspech na nespevnených povrchoch postavil na systéme Grip Control, ktorý dokáže na základe rôznych režimov pomôcť pri zdolávaní prekážok v ľahkom teréne.

Zdroj: Citroen

C-Aircross Concept ponúka vysokú mieru personalizácie vďaka rôznym farebným kombináciám a tiež konektivity vďaka zabudovanej palubnej kamere a možnosti prepojiť automobil s „internetmi“. Na malom aute sa dizajnéri doslova vybláznili a stavili na vysokú kabínu s robustným vzhľadom a oblými tvarmi. Auto má na prvý pohľad vlastný bláznivý štýl pri zachovaní vysokej univerzality a komfortu presne podľa vytýčenej línie pre značku Citroen. Koncept zažije výstavnú premiéru v Ženeve už budúci mesiac. Model, ktorý by sa mal dostaviť v sériovej podobe bude stáť na zdieľanej platforme, na ktorej vyrastá nový model Opel Crossland a vyrastie tiež nové malé SUV, ktoré nahradí súčasný Peugeot 2008. Ako vidieť, zdieľaná platforma umožňuje výrobcom výraznú modifikáciu dizajnu automobilu pri zachovaní obdobných rozmerov, vlastností a motorizácií. Sme zvedaví na prístup značky Peugeot.

Zdroj: Citroen

jh

Komentáre k článku


Stream naživo