2017-01-04 11:50:00
Chrysler Portal Concept
Chrysler Portal Concept
Zdroj: Chrysler

Chrysler Portal Concept: Futuristický elektromobil od Chrysleru pre Las Vegas

Chrysler pri príležitosti výstavy technológií CES v Las Vegas uvedie koncept s názvom Portal.

Chrysler Portal Concept je vízia vozidla budúcnosti od značky Chrysler. Ide o minivan, či po našom MPV menších rozmerov ako súčasné veľké MPV Chrysler Pacifica, s ktorým Chrysler bojuje o amerických zákazníkov.

Portal má byť mimoriadne praktický a univerzálny model jazdiaci výhradne na elektrickú energiu. Tú má Portal uskladňovať v batériách umiestnených v podvozku s celkovou kapacitou 100 kWh. Batérie majú vozidlu dodať dojazd až do 400 km, pričom na rýchlonabíjačke bude možné batérie dobiť za 20 minút pre ďalších 240 kilometrov elektrickej jazdy. Automobil poháňa elektromotor umiestnený na prednej náprave.

Elektrický pohon nie je jedinou zaujímavosťou, ktorú model prináša. Okrem dizajnu, ktorý len veľmi zľahka evokuje značku Chrysler a zľahka tiež model od konkurenčného Chevroletu – Bolt prináša Portal i štvoricu špecifických posuvných dvier otvárajúcich sa od seba. Veľký otvorený priestor bez stĺpikov zľahčí nastupovanie a istým spôsobom prepojí interiér vozidla s exteriérom (azda preto sa volá Portal). Vo vnútri palubnej doske dominuje stredový displej a volant za ktorý by sa nehanbil ani K.I.T.T. Zaujímavý je i centrálny displej infotainmentu na stredovom paneli, ktorý okrem údajov z navigácie zobrazuje aj informácie o zaradenej rýchlosti. Radenie podľa všetkého prebieha iba prostredníctvom stlačenia kapacitných tlačidiel nad zobrazovacou plochou. Štvorica sedadiel je umiestnená na koľajniciach. Ich výhodou je možnosť ich ľahkého posúvania a sklápania a pravdepodobne aj otáčania, či úplného vybratia.

Zdroj: Chrysler

Naprieč kabínou je rozmiestnených 12 dokovacích staníc pre rôzne mobilné zariadenia tak, aby pripojiteľným bezobsažným a asociálnym ľuďom budúcnosti nikdy nechýbala energia v ich multifunkčných náhradách archaického života a archaickej ľudskej komunikácie.

Automobil pochopiteľne obsahuje istú dávku autonómie, konkrétne si preň Chrysler vymyslel stupeň 3. To znamená, že je model schopný plne autonómnej jazdy na diaľniciach. Na lokálnych komunikáciách sa tak bude musieť vo vozidle nájsť aspoň jeden cestujúci s vodičským oprávnením schopný sadnúť si za volant a nespôsobiť reťazovú nehodu.

Aj keď mnohí odborníci na základe kuloárnych informácií automobilku Chrysler čoraz viac odpisujú, zdá sa, že americká značka pod talianskou nadvládou ešte nepovedala posledné slovo a chce zabojovať o svoje miesto v budúcnosti. Nuž, uvidíme a držíme palce. Ak sa ale tešíte na to, že nový Portal už čoskoro budete stretávať na cestách, nerobte si priveľké nádeje. Je to len koncept, vízia budúcnosti, nič viac, nič menej.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo