2016-12-21 15:00:00
Toyota Yaris 2017
Toyota Yaris 2017

Toyota sa do WRC nevracia len tak. Ukázala skicu hot-hatchu Yaris. Vieme viac

WRC je predovšetkým o prezentovaní schopností svojich inžinierov, je o prestíži, no nielen o tom.

Automobilky sú pri vstupe do WRC obvykle veľmi opatrné. Niežeby víťazstvá v rely neboli cenné, pre mnohých šéfov značiek je prestíž príliš nehmatateľnou veličinou, ak ju nemožno pretaviť do svojho kľúčového biznisu a tým je predaj áut.

Podobne to vidia aj manažéri Toyoty. Keď sa rozhodla značka vrátiť do seriálu WRC po 17 rokoch, nebolo to len preto, lebo zatúžila opäť po šotoline a športových úspechoch (a neúspechoch), ale preto, lebo verí, že sa jej z WRC podarí vyťažiť aj pozitívny efekt na vlastnú súvahu.

Ten by však nemal spočívať len v podobe predajov prípadných športových verzií svojich modelov, no tiež v zlepšení podnikového imidžu v očiach mladších zákazníkov. Pretože modelový rad Toyoty láka skôr staršie ročníky...

Prvou lastovičkou chystaného omladenia imidžu je okrem samotného WRC aj športová verzia modelu Yaris. Hothatch by mal vyťažiť z DNA športového tímu a priniesť pocit z rely aj na bežné cesty. I keď je nepochybné, že viac než o prenos skutočných schopností WRC do rúk zákazníkov ide najmä o duchovné posolstvo na marketingovej úrovni, nikto netvrdí, že to nemôže na zákazníka zaúčinkovať. Najmä ak bude dizajn nového športovo orientovaného Yarisu taký, ako naznačuje prvá skica.

Zatiaľ nie je jasné aký motor bude mať Yaris a nie sú známe ani žiadne ďalšie podrobnosti. Predpokladom je, že Podkapotou vozidla bude prepĺňaný motor s objemom 1,6 litra, respektíve 1,5 litra s výkonom niekde tesne pod hranicou 200 koní. WRC, pravda, stupeň prepĺňania a výsledný výkon bude výrazne nižší, očakávať však môžeme najostrejšiu a najzábavnejšiu Toyotu od uvedenia GT86, ktorá môže mať vyšší predajný potenciál.

Ako sa bude volať?

Spomínate si na minulotýždňovú informáciu o vstupe Toyoty do WRC prostredníctvom tímu Toyota Gazoo Racing? Vysvetľovali sme, čo slovo Gazoo znamená. Význam slova ale nezostane len pri označení pretekárskeho tímu. Nové športové modely (menovite práve Yaris) by mali dostať označenie Gazoo Racing, v skratke GR. Naznačuje to render, ktorý sa podarilo získať britskému Autoexpressu. Zatiaľ teda ide iba o vizualizáciu novej športovej verzie modelu Yaris, je jasné, že nový model bude založený na faceliftovanom Yarise, takže jeho príchod nemožno očakávať skôr než koncom budúceho roka.

Toyota navyše potvrdila, že jej športovo-vývojové oddelenia sa spoja pod jednou značkou Gazoo Racing development a tak bude Gazoo zodpovedať ako za pretekárske verzie, tak i športové verzie bežných osobných automobilov. Týmto krokom sa má zintenzívniť kooperácia medzi pretekárskym a športovým vývojom. PR žvásty o prenesení potenciálu WRC do bežného života tak dostávajú odtieň reálneho základu, i keď je jasné, že toto si u svojho dílera Toyota predsa len nekúpite.

jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo