2016-08-24 13:50:00
Lada na autosalóne v
Lada na autosalóne v Moskve 2016
Zdroj: LADA via FB

LADA odhalila naraz 6 noviniek! Nové SUV XCODE ale tiež Vesta Cross, či XRay Sport!

LADA na autosalóne v Moskve predstavila neuveriteľných 6 konceptov. Viaceré sa pravdepodobne dočkajú výroby.

Ruská automobilka LADA doslova šokuje. Na domáci moskovský autosalón vyslala neuveriteľných 6 konceptov automobilov. Modelová ofenzíva pokračuje úplne novým konceptom SUV označeným ako XCODE, no tiež novými verziami nových modelov Vesta a XRay.

Automobilka chce prostredníctvom nových 6-tich konceptov osláviť 50. výročie svojej existencie. Či sa automobily dostanú do výroby je vo hviezdach, treba ale povedať, že niektoré verzie by si sériovú podobu zaslúžili.

Lada XCODE koncept

Najzaujímavejší koncept schopný prilákať ku značke najmä mladých zákazníkov naznačuje potenciálny ďalší vývoj modelového portfólia značky Lada založený na dizajnovom smerovaní X-style. Automobil obsahuje DNA značky, ktoré bolo využité na vytvorenie modelov Vesta a XRay.

Koncept ukazuje viacero možností budúceho vývoja automobilky. Vozidlo disponuje vôbec prvýkrát v histórii značky turbomotorom, ktorý je spojený s pohonom všetkých štyroch kolies. Lada tiež na novom koncepte skúša potenciál nového infotainmentu Lada Connect, ktorý umožní prepojenie mobilného telefónu a automobilu, doslova umožní „ovládanie auta“ a využívanie cloudových služieb.

Zdroj: LADA via FB

Zdroj: LADA via FB

XCode je menší „spolužiak“ modelu XRay. Viac než o veľkosť ale v tomto prípade ide o emócie. Automobil má dynamickejší vzhľad, vyššiu svetlú výšku a športovejšie jazdné vlastnosti.

Lada Vesta Sport koncept

Nová verzia nového bestselleru značky. Sedan Vesta by v blízkej budúcnosti mohol dostať športovú verziu. Športový fíling prináša upravený exteriér, no tiež interiér vozidla. Automobil má upravený podvozok pre športovejšie jazdné vlastnosti. Zmeny majú byť inšpirované pôsobením automobilky Lada vo WTCC. Podkapotou športovej verzie sa nachádza upravený motor s objemom 1,8 litra, ktorý vďaka divízii Lada Sport dosahuje maximálny výkon 150 koní, namiesto pôvodných 122.

Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB

Lada Vesta Sedan Cross koncept

Lada Vesta by okrem športovej verzie mohla dostať aj terénnu. Sedan Vesta by tak mohol kráčať v šľapajách modelu Volvo CrossCountry, samozrejme s dramaticky nižšou obstarávacou cenou. Má ísť o unikátny ruský model – lacný sedan schopný jazdy aj v ľahšom teréne. Sedan Cross je vybavený plastovými doplnkami chrániacimi karosériu a má zvýšenú svetlú výšku.

Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB

Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB

Lada XRay Cross koncept

Crossover XRay by mohol dostať terénnejšie ladenú verziu v podobe XRay Cross. Automobil má zvýšenú svetlú výšku v porovnaní so štandardným modelom, má tiež ochranné diely karosérie na dverách, nárazníkoch a na podbehoch kolies.

Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB

Lada XRay Sport koncept

Ďalšou novou verziou modelu XRay môže byť v budúcnosti špeciálna športová verzia. Crossover by tak ako Vesta Sport mohol dostať výkonnejšiu verziu benzínového štvorvalca s objemom 1,8 litra a maximálnym výkonom 150 koní. Výkonnejší motor a znížený športový podvozok dopĺňa výrazne športový zovňajšok i interiér automobilu.

Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB
Zdroj: LADA via FB

Lada Vesta SW Cross koncept

Koncept, ktorý sme už videli v roku 2015 poukazuje na možnosť vytvorenia kombi modelu Vesta s terénnym potenciálom. Automobil by mohol mať svetlú výšku až na úrovni 203 mm. Zvýšenú svetlú výšku dopĺňajo plastové obloženie a strešné lyžiny. Podľa pôvodných informácií by toto mala byť už sériová podoba automobilu, zatiaľ sa ale Lada vyjadruje pomerne opatrne. Model by sa podľa najnovších informácií mal dostať do výroby až v druhej polovici budúceho roka. Môžeme sa len domnievať, že odklad spôsobili finančné problémy automobilky vďaka útlmu ruského automobilového trhu.

Zdroj: Lada
Zdroj: Lada

 

Ak máte cestu do Moskvy, Lada si okrem vyššie spomenutých konceptov pripravila aj ďalšie nové verzie a nové modely, nájdete tam napríklad Ladu Vesta Signature - luxusnú predĺženú verziu modelu Vesta.

Zdroj: LADA via FB


Na záver pripájame záznam zo živého vysielania z dnešného rána, ktoré obsahuje celú prezentáciu na stánku Lada na moskovskom autosalóne. Záznam má 35 minút a pre sledovanie je vhodné poznať aspoň jeden z použitých jazykov - ruštinu alebo angličtinu.

jh
ZDROJ: Lada

Komentáre k článku


Stream naživo