2016-07-11 14:40:00
AM-RB 001 hyperšport
AM-RB 001 hyperšport
Zdroj: Aston Martin Red Bull

AM-RB 001: Toto vznikne keď sa spojí tím F1 s Aston Martin, aby stvorili auto

AM-RB 001, teda Aston Martin – Red Bull 001 je výtvor hodný pozornosti všetkých motoristických nadšencov.

Dôvod je jednoduchý, toto auto v sebe spája cestný Gran Tourer automobil s monopostom Formule 1, a to doslova. I keď o spájaní pretekárskych technológií z F1-tky so svetom obyčajných áut sa hovorí pri množstve modelov, stane sa možno raz za dekádu, že niečo také vznikne doslova. V tomto prípade by sme mohli veci posunúť ešte ďalej, pretože už z priloženej fotodokumentácie vyplýva, že AM-RB 001 je skôr dvojmiestna Formula 1 s homologizáciou na bežné cesty než superšportové auto.

Veď sa pozrite na to vozidlo. Prvý pohľad napovie, že niečo také tu už možno zopár ráz bolo a že síce je auto výnimočné, nie je mimoriadne. No už druhý pohľad odhalí, že je to predsa len inak. Píšeme o podvozku automobilu a najmä jeho schopnosti vytvárať taký prítlak výsostne podvozkom, na aký potrebujú iné autá obrovské krídla všade kam oko dovidí. Pohľad z boku odhalí, že AM RB 001 je akoby zakrytovaná dvojmiestna formula s kabínou vznášajúcou sa nad kolesami.

I keď zatiaľ nie sú známe presné špecifikácie nového super, ba možno až hyperšportového automobilu, už dnes vieme, že vozidlo bude mať Podkapotou motor V12 z dielne Aston Martin a že bude mať hmotnosť a výkon v pomere 1:1 tak ako má Koenigsegg One:1. Keďže však pôjde o atmosféricky plnenú V12, očakávame ako nižší maximálny výkon tak i nižšiu hmotnosť, no vyzerá to tak, že menej ako 750 až 800 koní a teda aj kilogramov to asi nebude. Nižšia hmotnosť pôjde takmer kompletne na vrub využívaniu ľahkých zliatin, no najmä karbónovému vláknu. Celá konštrukcia auta a aj karoséria sú z karbónu.

AM-RB 001 je automobil, ktorý vznikol z intenzívnej spolupráce medzi tímom F1 Red Bull Racing a automobilkou Aston Martin. Red Bull týmto partnerstvom dokáže rozšíriť svoje pole pôsobnosti a vyťažiť z účasti v F1 viac než doteraz, Aston Martin bude mať superšportový model, ktorý v jeho ponuke doteraz absentoval. Za týmito pozitívami však v prvom rade stojí sen Adrian Neweyho, šéfa Red Bull Racing, ktorý v podstate celý život chcel vytvoriť cestný automobil (popri víťazstvách v motoristickom športe).

Výnimočnosť automobilu tkvie okrem jeho tvorcov vo viacerých oblastiach. Faktom je, že o podvozok sa staral Adrian Newey, prítlak, ktorý vytvára spodná časť automobilu by mal byť pri cestných vozidlách skutočne výnimočný. Tým akou silou tlačí spodná časť vozidla auto k zemi sa otvorilo pole pôsobnosti dizajnérovi Marekovi Reichman z Aston Martin, ktorý tak nemusel prítlak riešiť a jediné čo ho trápilo bola aerodynamika a samozrejme vzhľad. Podarilo sa mu tak do vozidla vštepiť dizajn Aston Martin.

Zdroj: Aston Martin Red Bull

Newey tvrdí, že auto v sebe spája dve vozidlá. Na jednu stranu má byť AM RB 001 pohodlné auto na jazdenie po cestách pre dve osoby, na druhú stranu má mať nevídané jazdné vlastnosti na okruhu. Pritom AM RB 001 vznikne aj v okruhovej špecifikácii, väčšina áut bude môcť z okruhu vyjsť aj do premávky. Auto budú stavať v závode Aston Martin v Gaydone v Británii a celkovo sa vyrobí 99 až 150 exemplárov. 25 z nich bude v podobe okruhových špeciálov. Prvé sa k svojim majiteľom dostanú v roku 2018. Andrew Palmer, šéf automobilky Aston Martin pritom tvrdí, že 001 nebude posledný model, nasledovať budú 002, 003 a je celkom možné, že sa značka dostane i k 007... Model 001 by mal ovplyvniť aj ďalšie modely značky Aston Martin.

jh
ZDROJ: AM RB

Komentáre k článku


Stream naživo