2016-03-17 13:44:19
Porsche 718 Boxster
Porsche 718 Boxster

Tomu sa povie štedrý zamestnávateľ: Porsche zamestnancom vyplatí prémiu 8911 eur

Automobilka Porsche vyplatí takmer 20-tisíc zamestnancom odmenu v priemernej výške takmer 9000 eur.

Nemecká automobilka Porsche oznámila, že vyplatí svojim zamestnancom za minulý rok vyššie odmeny, aj napriek emisnému škandálu materského koncernu Volkswagen (VW). Skupina Volkswagen musí pritom zredukovať náklady, aby mala peniaze na výdavky spojené so škandálom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Porsche, druhý najväčší zdroj zisku v rámci skupiny VW, vyplatí takmer 20.000 zamestnancom v mestách Stuttgart a Lipsko odmeny v priemere 8911 eur, čo je viac ako 8600 eur za rok 2014. Z tejto sumy je 8211 eur ročná odmena a 700 eur je bonus do penzijného fondu.

Podľa generálneho riaditeľa Porsche Olivera Bluma si robotníci odmeny zaslúžia, pretože pomohli firme "dosiahnuť mimoriadne výsledky v podmienkach, ktoré rozhodne neboli jednoduché".

Predaj modelov značky Porsche vlani vzrástol o takmer 20 % na 225.121 áut, a prevádzkový zisk automobilky sa zvýšil o približne 25 % na 3,4 miliardy eur.

Volkswagen ale čelí obrovskému škandálu, najväčšiemu vo svojej histórii. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri koncern obvinila, že do dieselových áut v USA nainštaloval softvér, ktorý pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom. Nemecký koncern už čelí hromadným žalobám aj pokutám a čakajú ho obrovské výdavky spojené s odstránením zlého softvéru.

VW, ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe, preto urýchlene zavádza úsporný program a pripravuje sa na zrušenie približne 3000 miest vo svojich kanceláriách v Nemecku, aby mal peniaze na náklady spojené so škandálom.

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS

Komentáre k článku


Stream naživo