2016-03-02 17:00:50
Lamborghini Centenario 2016
Lamborghini Centenario 2016
Zdroj: Lamborghini, carscoops

Lamborghini Centenario je oslava zakladateľa značky s výkonom 770 koní

Lamborghini Centenario bolo stvorené na uctenie si pamiatky narodenia zakladateľa značky.

Ferruccio Lamborghini, taliansky podnikateľ zakladateľ spoločností nesúcich jeho meno by 28 apríla tohto roku oslávil 100 rokov od svojho narodenia. Priemyselník Ferruccio Lamborghini prešiel od poľnhospodárskych strojov k výrobe vysokovýkonných športových automobilov. Za svojho života prejavil svoje nadanie a talent nielen úspešné firmy, no najmä preukázal svoje technické znalosti a zručnosti.

Automobilka Lamborghini si pri príležitosti uplynutia storočia od jeho narodenia pripravila hyperšportové vozidlo, na ktoré by aj zakladateľ značky bol právom hrdý.

Lamborghini Centenario je nielen nevšedné športové vozidlo, ktoré dokáže pútať pozornosť svojim originálnym vzhľadom, je to aktuálne to najlepšie čo Lamborghini dokáže vyrobiť.

Centenario stojace na základoch vlajkovej lode automobilky na modeli Aventador má ako konštrukciu tak i karosériu vyrobenú kompletne z karbónových vláken. Ako monocoque tak i všetky ďalšie súčasti konštrukcie sú z karbónu. Výsledkom je nielen vysoká tuhosť a pokrokový dizajn, je to tiež úbytok hmotnosti 55 kilogramov v porovnaní s Aventadorom. Auto je pritom dlhšie a širšie, má veľké prítlačné krídlo a difúzor akoby z inej planéty.

Podkapotou pradie dvanásťvalcový atmosférický agregát V12 z Aventadora vyšperkovaný maximánym výkonom 566 kW (770 k). Motor je najvýkonnejším agregátom aký kedy Lamborghini vytvorilo. Motor má byť mimoriadne responzívny aj v nízkych otáčkach, blaženosť však prichádza až vo vysokých, čo dokumentuje i fakt, že Lambo posunulo obmedzovač otáčok až na 8600 ot/min. Vďaka tomu vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 2,8 sekundy a z nuly na 300 km/h za 23,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je 350 km/h. Vďaka keramickým brzdám naopak spomalí zo 100 km/h na nulu za 30 metrov. Z 300 km/h zastaví za 290 metrov.

Zdroj: Lamborghini, carscoops

Centenario ako prvé Lamborghini pridáva k permanentnému pohonu všetkých štyroch kolies aj aktívne riadenie všetkých štyroch kolies, čo jednak zlepšuje obratnosť automobilu v úzkych priestoroch, no tiež pomáha k ešte ostrejším prejazdom zákrut.

Agresívny vzhľad dopĺňa luxusný interiér s využitím prvotriednych a zároveň ľahkých materiálov. Palubnej doske dominuje volant so širokou obručou, no tiež 10,1 palcový dotykový displej zahŕňajúci i navigáciu.

Zdroj: Lamborghini, carscoops

Lamborghini vyrobí iba 40 kusov, z toho 20 kupé a 20 roadsterov. Cena automobilu je 1,75 milióna eur, no ak by ste sa chystali vyprášiť rodinnú pokladnicu v prospech tohto unikátneho vozidla, sklamem vás, všetky autá sú už predané. I keď je možné, že na uliciach niektoré z týchto áut stretnete (i keď ide najmä o zberateľské autá) pravdepodobne nebude vyzerať tak ako vystavené auto v Ženeve. Výstavný kus je totiž odetý iba do vyšperkovaného karbónu, Lambo zákazníkom ponúkne možnosť nafarbiť Centenario do farieb podľa vlastného vkusu.

jh
ZDROJ: Lamborghini

Komentáre k článku


Stream naživo