2016-02-17 14:01:18
Škoda Vision S
Škoda Vision S
Zdroj: Škoda Vision S

FOTO: Škoda VisionS – nový dizajn SUV + 1,4 TSI + 2 elektromotory = Pecka?

Nový koncept VisionS odhalil svoju "Evoque" tvár. Ženevský autosalón chce doslova zelektrizovať. Podarí sa mu to?

Dizajn je podľa značky viditeľne ovplyvnený českým kubizmom a tradičným českým umením výroby krištáľového skla. Línie sú jasné, precízne a ostré, zvýrazňuje ich bledozelená farba Island.

Koncept veľkého SUV Škody so má dĺžku 4,7 metra, rázvor 2,79 metra, šírka je 1,91 metra. Vozidlo ťaží z modulárnej platformy MQB koncernu Volkswagen, samotný koncept má šesť miest usporiadaných v troch radoch, reálny model však bude môcť disponovať 7-mimi sedadlami. 

Veľkou novinkou tejto štúdie je jej plug-in-hybridný pohon. Automobil akceleruje so systémovým výkonom 165 kW (225 k) z 0 na 100 km/h za 7,4 s a dosahuje maximálnu rýchlosť takmer 200 km/h. Na 100 km jazdy postačí v normovanom cykle (európsky cyklus) s 1,9 litra benzínu (45 gramov CO2 na kilometer). ŠKODA VisionS prejde v čisto elektrickom režime až 50 km, s oboma druhmi pohonu na jedno tankovanie/nabitie až 1000 km.

Spaľovací motor 1,4 TSI s výkonom 115 kW (156 k) a krútiacim momentom 250 Nm spolupracuje s elektromotorom o trvalom výkone 40 kW s maximálnym krútiacim momentom 220 Nm. Ten je integrovaný do šesťstupňovej automatickej prevodovky DSG, ktorá prenáša výkon na predné kolesá. Pri zadnej náprave je umiestnený druhý elektromotor s výkonom až 85 kW s maximálnym krútiacim momentom 270 Nm, ktorý pracuje nezávisle na pohone prednej nápravy. Štúdia má teda inteligentný pohon všetkých kolies, ktorý sa zaobíde bez mechanického prepojenia pohonu predných a zadných kolies.

Zdroj: Škoda Vision S

Vodič automobilu ŠKODA VisionS môže voliť medzi niekoľkými prevádzkovými režimami. Od čisto elektrického pohonu až po nabíjací modus, vždy s cieľom dosiahnutia maximálnej efektivity. Li-Ion akumulátory s kapacitou 12,4 kWh sú uložené pred zadnou nápravou.
Koncept má disponovať i veľkými displejmi infotainmentu, vďaka ktorým sa posádka môže ľahko prepojiť z internetom a zdieľať svoje zážitky, kde len chcú. Práve vysoká konektivita je pre VisionS dôležitá. Detaily sa však dozvieme neskôr, predpokladáme, že vozidlo bude mať možnosť zdieľania wi-fi pripojenia pre viacero zariadení, množstvo zaujímavých aplikácií a podobne.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo