2016-02-10 14:54:52
Honda Civic hatchback 2017
Honda Civic hatchback 2017
Zdroj: caradvice.com.au

Nová Honda Civic hatchback ukáže svoje krivky na autosalóne v Ženeve

Prototyp modelu Civic hatchback desiatej generácie sa objaví na autosalóne v Ženeve.

I keď v Severnej Amerike Civic desiatej generácie už poznajú, Európa si zatiaľ vystačí s Civicom deviatej generácie. To by však mohol zmeniť koncept Civic hatchback, ktorý Honda chystá predstaviť na autosalóne v Ženeve.

Svetlo sveta uzrela prvá oficiálna skica zadnej časti modelu, ktorý by mal potešiť aj európskych zákazníkov. V Ženeve by mala automobilka ukázať síce koncept, no koncept pripravený na sériovú výrobu. To znamená, že z jeho zjavu sa veľa meniť nebude, i keď sme si istí, že o pár pútavých prvkov predsa príde.

Najzaujímavejšie je, že Civic hatchback bude mať výrazne športovejší vzhľad ako súčasná generácia. Najmä ak ide o slovo hatchback. Viac než k hatcbacku bude mať bližšie k liftbacku, či dokonca k americkému sedanu (a kupé - na obrázku nižšie), ktorý už poznáme. Možnože tak Civic desiatej generácie v Európe vpláva do vôd, v ktorých možno nájsť Octaviu liftback. Predstava praktického a pritom športovo ladeného hatch/liftbacku je celkom lákavá.

Zdroj: caradvice.com.au

Že bude Civic hatch niekde na pol ceste medzi sedanom a liftbackom dokazujú aj fotografie prototypu nového Civicu Type R, ktorý ešte v októbri poctivo testovali na okruhu Nurburgring. Aj tu vidieť, že zadná časť klesá pozvolnejšie ako pri bežných hatchbackoch. Dizajnu zadnej časti Type R dominuje mohutné prítlačné krídlo. Bežnejšie verzie ho síce mať nebudú, no i bez neho budú vyzerať dynamicky. Pravda v prípade, že o veľa z „tízovaného“ vzhľadu nepríde. Na to, aby poskytlo auto s takouto líniou strechy dostatok priestoru pasažierom i batožine musí auto narásť a to najmä v oblasti dĺžky a rázvoru. Očakáva sa rázvor na úrovni 2700 mm, čo by bolo predĺženie o 30 mm. Na základe rozmerov sedanu tiež možno očakávať predĺženie auta z 4300 mm až o cca 105 mm. Takto upravené parametre naznačujú veľký zadný previs, nad ktorý by sa mohol zmestiť skutočne veľký batožinový priestor s objemom výrazne cez 500 litrov (súčasný hatch – 477 l).

Zdroj: caradvice.com.au
Zdroj: caradvice.com.au

Podkapotou nového Civica očakávame väčšie presadenie nového 1,5 litrového štvorvalcového motora. Pravdepodobná je i prepĺňaná verzia, ktorá poháňa americký Civic a jej maximálne parametre dosahujú 150kW a 260NM. Nad tým všetkým by mal stáť ešte silnejší dvojlitrový štvorvalec pre Type R.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo