2016-01-28 10:15:00
Opel GT koncept
Opel GT koncept
Zdroj: Opel

Opel GT koncept – skromný rozmermi, neskromný vizážou

Avantgardný a zároveň puristický koncept Opel GT chce ukázať ako budú vyzerať športové autá v budúcnosti.

Opel v predstihu ukazuje fotografie svojho ťaháku na chystajúcej sa automobilovej udalosti roka – na autosalóne v Ženeve totiž ukáže naživo svoj koncept športového vozidla Opel GT.

Automobil, ktorý nadväzuje na priekopnícky odkaz konceptov značky z minulosti chce byť náhľadom do automobilovej budúcnosti. Ponúka čistý dizajn očistený od rušivých dizajnov. Športovosť mu okrem vábivých kriviek prináša aj červený podpis prechádzajúci z karosérie až do neortodoxných červených pneumatík.

Koncept nemá v pláne prerásť do sériovej výroby, napriek tomu môžeme očakávať, že dizajnové prvky z neho uvidíme v budúcich športovo ladených automobiloch značky. Je odkazom na koncept Opel z roku 1965 s názvom Opel Experimental GT a zároveň evolúciou konceptu Monza GT spred niekoľkých rokov.

Okrem dizajnu má malé kupé zaujať aj inováciami, medzi ktorými vinikajú integrované bočné okná do veľkých dverí. Do prekvapivo priestranného interiéru sa vodič i spolujazdec dostanú cez stlačenie touchpadu v červenej línii pozdĺž strechy. Dvere sa otvárajú až k lemom kolies, čím vytvoria veľký vstup na palubu na relatívne malom priestore, čo pomáha v dnešných úzkych parkovacích miestach. Namiesto spätných zrkadiel má Opel GT dve kamery nainštalované za podbehmi kolies, ktoré prenášajú širokouhlý obraz na dva monitory v kabíne, čím prakticky mažú problémy s mŕtvymi uhlami. Čelné sklo prechádza do priehľadnej strechy, čím bez straty tuhosti konštrukcie dokáže automobil poskytnúť výhľad ako v modeloch typu Targa. Model získal tiež LED svetlá Matrix IntelliLux.

Podkapotou modelu by ste len ťažko hľadali veľký športový motor. Opel sa uberá cestou znižovania hmotnosti, vďaka ktorej môže do auta umiestniť aj kompaktný motor bez obáv o výkon. Tak sa stalo, že koncept má hmotnosť nižšiu než 1000 kg a Podkapotou mu bzučí 1,0 litrový prepĺňaný trojvalec s maximálnym výkonom 107kW (145 k) a maximálnym krútiacim momentom 205 Nm. Opel GT dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej než 8 sekúnd a maximálnu rýchlosť výrobca udáva na úrovni 215 km/h. Vozidlo uznáva klasickú športovú koncepciu s motorom vpredu a pohonom zadných kolies.

 

jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo