2015-10-29 15:25:00
Bentley EXP 10 Speed
Bentley EXP 10 Speed 6
Zdroj: Bentley

Bentley EXP 10 Speed 6 je oficiálne najkrajší koncept súčasnosti. Súhlasíte?

Bentley svojim konceptom dvojmiestneho kupé vyrazilo dych na tohoročnom autosalóne v Ženeve.

Skutočne očarujúci dizajn však získava pozornosť nielen od odbornej, či laickej verejnosti, oceňujú ho aj skutoční majstri dizajnérskeho remesla. Je to jednoducho skvost na štyroch kolesách, ktorým britsko-nemecká značka udrela klinček po hlavičke. Ešte keby ho už vyrábali...

Bentley EXP 10 Speed 6 prednedávnom vyhral cenu za najkrajších koncept na exkluzívnej akcii Concorso D´Eleganza vo Ville D´Este. Teraz získal zlatú medailu za dizajn od Nemeckej dizajnovej komisie (veľmi voľný preklad) German Design Council, ktorú si svet dizajnu skutočne považuje.

Johannes Barckmann, členo komisie povedal, že: „dizajnéri EXP 10 Speed 6 dokázali vytvoriť fantastickú reinterpretáciu britskej automobilovej legendy. To je vidieť predovšetkým pri pohľade do interiéru. Napríklad panel vo dverách nie je pokrytý kožou, ale vysokokvalitným drevom.

Exteriér inšpiruje progresívnym, elegantným dizajnérskym jazykom, ktorý prenáša klasické auto do budúcnosti. EXP 10 Speed 6 je výnimočné pekný automobil perfektne kombinujúci estetiku s precíznosťou a hlavne je to bez akejkoľvek pochybnosti Bentley. Nemohli to urobiť lepšie.“

Nuž, Johannes Barckman komplikovane vysvetlil to, čo laici vysvetlia jednoduchými prívlastkami. Auto vyzerá skutočne obdivuhodne a zaujme najmä skutočnosť, že auto na prvý pohľad vyzerá ako Bentley, no pritom je úplne nové. Práve toto sa mnohým dizajnérom v súčasnosti nedarí a vidíme ani nie tak vývoj dizajnu automobilov, ako neustále skákanie z jedného trendu do druhého.

Zdroj: Bentley

Ako som spomenul už na začiatku, EXP 10 Speed 6 očarilo svojim vzhľadom ako odborníkov, tak i širokú motoristickú verejnosť. Dokonca sa britskí zákazníci nevedia dočkať chvíle, keď bude auto zaradené do sériovej výroby, aby mohli plesnúť svoju hotovosť na stôl a kúpiť si tohto krásavca.

Lenže ono to také jednoduché nebude. Najmä preto, lebo kým sa dostane EXP 10 Speed 6 do výroby a z konceptu sa stane skutočnosť uplynie ešte veľa vody. Dôvodom je fakt, že Bentley má plné ruky práce s prvým SUV modelom Bentayga, ktorý sa vypredal ešte pred nábehom výroby ako teplé rožky (resp. ako predstava teplých rožkov...). Kým teda bude čas na nový model a na poctivé testovanie prototypov mnohí si nechajú zájsť chuť. Navyše sa z konceptu nemusí stať vôbec nič vplyvom problémov materskej automobilky Volkswagen a odhodlania nového vedenia šetriť kde sa to len dá.

Zdroj: Bentley

Pozitívne to s novým modelom nevyzerá ani vzhľadom na plánovanú zvolávaciu akciu automobilky, ktorá v nasledujúcich mesiacoch zvolá 27 640 automobilov vyrobených medzi februárom 2011 až júnom 2014 pre potenciálne nebezpečné chybné káble vedúce od batérie. Ich vplyvom môže prísť k výpadku energie, čo môže odstaviť všetky elektronické systémy vrátane posilňovačov volantu, bŕzd atď. Konkrétne ide o modely Continental GT, GT Convertible a Flying Spur. I keď sa množstvo automobilov zvolávaných do servisov na približne dvojhodinovú výmenu chybných súčastí môže zdať zanedbateľné, pre automobilku, ktorá ročne vyrobí cca 11-tisíc áut je to skutočne veľa.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo