2015-10-12 13:59:11
Tyota KIKAI
Tyota KIKAI
Zdroj: Toyota

Toyota predstaví na Motor Show v Tokiu tri oriešky pre Popolušku

Presnejšie sú to tri koncepty, každé iné, ktoré naznačia, ako vidí Tyota víziu mobility budúcnosti.

Svoju svetovú premiéru budú mať od seba veľmi odlišné štúdie: Toyota S-FR, zábavné športové vozidlo, Toyota FCV Plus s vodíkovým pohonom stelesňuje najmodernejšie technológie a Toyota KIKAI, ktorý symbolizuje vrodenú krásu techniky a áut.

Toyota, ktorá neustále prichádza s inováciami, v Tokiu prekvapí. Pokročilú technológiu, ktorú pre svoje vozidlá vyvíja a uplatňuje, budú reprezentovať tri modely.

V prvom rade to bude nový Prius (bol predstavený v Európe vo Frankfurte 2015), kompaktný hybridný crossover Toyota C-HR (koncept taktiež predstavený vo Frankfurte) a svetová novinka – koncept Toyota FCV Plus, ktorý na pohon využíva vodíkové palivové články.

Zatiaľ čo tieto tri vozidlá predstavujú vývoj a neustále sa meniacu povahu mobility, ďalšie dve svetové premiéry si dali za cieľ niečo iné. Tým je vystihnúť vzťah medzi vodičom a jeho vozidlom - v každom jednom z nich.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Koncept Toyota S-FR

Tento úplne nový koncept vo svetovej premiére nadväzuje na zábavné a ľahké športové vozidlá, ktoré Toyota v minulosti predstavila. Úlohou konceptu S-FR je primať novú generáciu, aby sa opäť zamilovala do šoférovania.

Koncept je neuveriteľne ľahký a kompaktný, napriek tomu však ponúka štýlovú jazdu. No nie je to len ďalšie športové vozidlo s pohonom zadných kolies. Ponúka niečo viac - väčší súzvuk vodiča s jeho vozidlom. Toyota S-FR má dlhú prednú kapotu, pod ktorou je umiestnený výkonný motor. Tá spoločne so širokým postojom dodáva vozidlu typický športový vzhľad, zatiaľ čo zaoblenie rámu vyvoláva pocit blízkosti. Moderná povrchová úprava interiéru završuje dizajn, ktorý zdôrazňuje jednoduchosť a výkonnosť vozidla.

Vďaka optimálnemu rozloženiu hmotnosti si koncept S-FR udržal svojho športového ducha. K nemu prispieva aj šesťstupňová manuálna prevodovka, ktorá ponúka plynulé zrýchlenie a citlivejšiu jazdu. Toyota S-FR je zábavný automobil, ktorý si dozaista získa skalných fanúšikov.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Koncept FCV

Stlačený vodík je veľkým zdrojom energie, preto Toyota pokračuje vo vývoji a v Tokiu predstaví tiež vo svetovej premiére svoj nový koncept Toyota FCV Plus, ktorý ho využíva. Okrem vlastnej vodíkovej nádrže môže tento automobil vyrábať elektrinu aj z vodíka, ktorý je uložený mimo vozidla. Automobil sa tak môže stať stabilným zdrojom elektrickej energie, ktorý bude možné využiť ako doma, tak aj na cestách. Keď vozidlo neslúži na prepravu, možno ho zapojiť do miestnej infraštruktúry, kam môže dodávať energiu. Vďaka tomu, že palivové články vozidla možno opätovne použiť na výrobu elektriny, presahuje Toyota FCV Plus obvyklú rolu, ktorá je určená automobilom.

Sústavy palivových článkov sú namontované v predných pneumatikách a vodíkové nádrže sú umiestnené za zadným sedadlom. Vďaka tomuto rozloženiu ponúka vozidlo optimálne vyváženie hmotnosti. Toyota FCV pritom ponúka dostatočný priestor pre všetkých cestujúcich. Je výrazne moderná a elegantná. Kladie dôraz na nové technológie a šetrnosť k životnému prostrediu.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Toyota KIKAI

Svetová premiéra konceptu, ktorý sa veľmi líši od ostatných, no napriek tomu má svoje miesto a účel. Pripomína, že automobily sú predovšetkým dielom ľudskej tvorivosti, obetavosti a znalosti techniky. Z toho dôvodu si zaslúžia obdiv. Toyota týmto konceptom skladá poklonu všetkým tvorcom vozidiel. KIKAI stelesňuje jemné remeselné spracovanie, krásu, jednoduchosť a fascináciu základnými princípmi, z ktorých vychádzajú všetky automobily.

Tento koncept neskrýva ani tie časti vozidla, ktoré obvykle nevidno a sú schované pod karosériou. Vnútorné fungovanie vozidla je v KIKAI súčasťou exteriéru. Vďaka tomu možno vidieť palivové nádrže, výfukové potrubie a ďalšie súčasti. Malé okienko pri nohách vodiča je ďalším výrazným aspektom štruktúry tohto vozidla. Vodič tak má dostatok informácií o pohyboch pneumatík, zavesení kolies a okrem iného aj o povrchu vozovky. Sedadlo vodiča je zámerne umiestnené do stredu vozidla, aby sa pomyselné spojenie vodiča s automobilom ešte viac prehĺbilo. V kokpite vozidla sú tri sedadlá, ktoré sú umiestnené do trojuholníka. Bočné okná siahajú až k streche. Vďaka tomu majú cestujúci dokonalý výhľad, aby mohli obdivovať ako mesto, tak aj krajinu. Všetky tieto aj mnohé ďalšie detaily pripomínajú vodičovi, čo všetko robí jeho vozidlo. Vodič tak získa úplne nový pocit z jazdy a obdiv k autu.

Ďalšie vozidlá, ktoré bude možné vidieť v stánku Toyoty v rámci Tokio Motor Show (28. 10. – 2. 11. 2015): nový Prius (4. generácia) a koncept Toyota C-HR (v roku 2016 pôjde do výroby), ako aj nový Land Cruiser.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota Motors

Komentáre k článku


Stream naživo