2015-08-09 04:20:00
Jeep Grand Cherokee 3,0
Jeep Grand Cherokee 3,0 L V6 Summit
Zdroj: Ján Hargaš

Koncern FCA vedel o systémovej chybe v autách rok a pol a neurobil nič!

Koncern FCA vedel už takmer dva roky, že je Uconnect napadnuteľný a neurobil s tým nič!

Minimálne to vyplýva zo správy, ktorú uverejnil Bloomberg. Podľa nej koncern FCA – Fiat Chrysler Automobiles vedel o problémoch infotainmentu Uconnect 18 mesiacov skôr než o tom informoval americkú spoločnosť pre bezpečnosť na cestách – NHTSA.

FCA tvrdil, že dieru v systéme Uconnect nepovažoval za bezpečnostnú hrozbu. Ako však vyplynulo z nedávnych krokov dvoch hackerov, koncern sa domnieval nesprávne. Za nesprávne rozhodnutie mlčať a nepriznať chybu celý ten čas považuje aj samotná agentúra NHTSA, ktorá FCA rýchlo prinútila k zvolaniu 1,4 milióna dotknutých vozidiel.

Hackeri pred niekoľkými týždňami ukázali celému svetu, že prostredníctvom pripojenia na internet, ktoré Uconnect má, sa dokážu dostať do systému a ovplyvniť tak množstvo funkcií v automobile vrátane bŕzd, či riadenia.  

K zvolávacej akcii prichádza po tom, čo FCA musel zaplatiť pokutu vo výške 105 miliónov dolárov za laxný prístup pri inej výrobnej vade na automobiloch. FCA jednoducho nechce priznávať poruchy a výrobné vady a tak ako ostatné koncerny sa snažia veci radšej ututlať a riskovať tým zdravie a bezpečnosť pasažierov.

Podobným prístupom sa prezentoval koncern GM, ktorý však za svoje zlyhanie pyká a to poriadne. Aktuálne koncern vydal bezpečnostnú záplatu, ktorá hackovaniu zabráni. V budúcnosti je však možné očakávať väčšie množstvo zvolávacích akcií týkajúcich sa ani nie tak techniky Podkapotou, ako softvéru pod displejom.

jh
ZDROJ: bloomberg

Komentáre k článku


Stream naživo