2015-08-06 13:50:00
Volvo xc90 Exellence
Volvo xc90 Exellence
Zdroj: Volvo

Nové Volvo XC90 má problémy s airbagmi. Značka chystá zvolávačku

Automobilka Volvo chystá zvolávaciu akciu na všetky modely Volvo XC90 druhej generácie v 7-miestnom prevedení.

Automobilka k veci vydala oficiálne stanovisko, v ktorom okrem iného objasňuje, že nejde o zvolávanie airbagov od značky Takata. Problém sa totiž netýka priamo airbagov ale ich plastového panelu na stĺpiku, ktorý za istých okolností môže brániť vzduchovým vankúšom v úplnom nafúknutí pri nehode.

Konkrétne ide o bočné airbagy umiestnené v oblasti D stĺpikov, slúžiace na ochranu pasažierov na 6-tom a 7-mom sedadle. Volvo pri zvolávacej akcii bezplatne vymení plastový panel za nový redizajnovaný, ktorý umožní airbagom plne chrániť posádku.

Volvo zároveň tvrdí, že majitelia môžu naďalej s autami jazdiť a o ďalších podrobnostiach ich budú informovať ich díleri a servisné strediská.

Volvo XC90 II. generácie sa zatiaľ nepodrobilo žiadnym oficiálnym crash testom, z čoho vyplýva, že toto zistenie pochádza priamo od automobilky. I keď mnohí považujú zvolávacie akcie za prejav nespoľahlivosti, je to skôr naopak. Priznať si chybu a dať o nej vedieť je pre automobilky náročné, no práve zvolávanie je znakom, že automobilke na kvalite záleží.

Veľkým množstvom zvolávacích akcií, aj za rôzne nepodstatné maličkosti, sa prezentovali japonské automobilky. Výnimku z pravidla tvoria najmä ostatné zvolávacie akcie pre airbagy Takata, tie však neboli pre chybu automobiliek ale pre chyby a ich zatajovanie od spomínaného výrobcu.

Práve zatajovanie chýb a porúch je typickou črtou mnohých veľkých automobiliek, ktoré sa snažia budovať dojem akoby ony chyby nerobili...

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com, Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo