2015-07-08 13:00:00
Aston Martin znak
Aston Martin znak
Zdroj: wallpaper2background.com

Aston Martin sa chce vrátiť do F1. S motormi Mercedes mieri k Red Bullu

Britský výrobca športovo-luxusných vozidiel Aston Martin sa chce po viac než polstoročí vrátiť do F1.

Malá automobilka Aston Martin sa chce po 56-tich rokoch vrátiť do kolotoča Formula 1. Nepostaví však vlastný tím, svoje sily chce spojiť so stajňou Red Bull.

Tá však pozíciu sponzorskej automobilky už má obsadenú. Svoje logo má na monoposte dlhodobo vycapená prémiová značka Infiniti, ktorá ako súčasť aliancie Renault-Nissan stojí za dodávaním motorov Renault do Red Bullu.

Lenže Red Bull sa už viac ráz sťažoval na motory Renault, a tak sa zdá, že snaha značky Aston Martin prichádza v pravú chvíľu. Na otázku aké motory bude využívať Red Bull netreba dlho čakať. Ak sa uzavrie dohoda medzi Aston Martin a Red Bull, stajňa bude používať motory Mercedes AMG.

Znie to nezmyselne? No iba do chvíle, kým si nespomeniete, že Mercedes (konkrétne koncern Daimler) vlastní v britskej automobilke Aston Martin minoritný podiel (cca 5 % akcii). Vďaka tomu a vďaka ďalším dohodám dodáva Mercedes motory značke Aston Martin.

Dohoda by tak fungovala na podobnom princípe ako dohoda s Renault-Nissan a prémiovou značkou Infiniti.

Aston Martin by tak tiež bol skôr sponzorom, či reklamným partnerom ako reálnym účastníkom pretekov.

Takáto dohoda padne vhod aj Mercedesu, ktorý by tak získal možnosť rozšíriť počet tímov, ktorým dodáva motory a znížil by tak finančnú náročnosť vývoja pohonných jednotiek pre F1.

Dohoda medzi spoločnosťami však môže zájsť ešte ďalej než do spolupráce v F1. Red Bull totiž už dlhšie uvažuje o výrobe super športového auta a Aston Martin môže byť v tomto smere vynikajúci partner. Podľa zákulisných informácií spoločnosti začali spoluprácu aj na vývoji okruhového hyperšportu, ktorý by bol schopný čeliť takým menám ako Ferrari FXX K, alebo McLaren P1 GTR.

Problémom celého rokovania však môže byť svojský vlastník tímu Red Bull a značky Red Bull ako takej Dieter Mateschitz, ktorý údajne príliš nesedí manažmentu Mercedesu. Či celá správa nie je len ďalšou kačicou, alebo naozaj uvidíme monoposty so znakmi Aston Martin v F1 ukáže až čas. Každopádne sa Mercedes nechal počuť, že správy o spojení Aston Martin a Red Bull sú úplnou hlúposťou. Netreba však príliš loviť v pamäti, aby sme si uvedomili koľko "absolútnych hlúpostí" sa o pár mesiacov stalo "výborným riešením..."

Aston Martin figuroval v pretekoch F1 v dvoch sezónach 1959 a 1960. Nezaznamenal väčšie úspechy.

jh
ZDROJ: Carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo