2015-06-19 14:01:52
Dacia Duster Oroch zatiaľ
Dacia Duster Oroch zatiaľ ako Renault
Zdroj: Renault

JE ROZHODNUTÉ: Dacia Duster Oroch nakoniec príde aj do Európy

Nový francúzsko-rumunský pick-up je už oficiálne odhalený, zvládne odviezť až 500 kg nákladu.

K tomu prirátajte aj päť cestujúcich. Za oceánom sa dostane do predaja už tento rok s benzínovými atmosférickými motormi. Lenže, hoci to bude Dacia, ale predsa len v kabáte materskej značky - Duster Oroch bude ozdobený logom francúzskej automobilky Renault. Predstavil sa dnes na 7. autosalóne v Buenos Aires, ktorý sa koná od 19. do 28. júna 2015.

To však v tomto prípade neznamená, že by nemal prísť aj na európske trhy, skôr naopak. Klasifikovaný je totiž ako globálny model pre „všetky svetové trhy“. Lenže keď príde na Starý kontinent, bude mať zrejme na prednej aj zadnej časti logo Dacie. Jediné, čo v tejto chvíli nie je isté, kedy to bude, lebo o tom sa Renault v pomerne strohej tlačovej správe vôbec nezmieňuje.

Chýba aj množstvo detailov, ale z tých už doteraz dostupných informácií si vieme poskladať pomerne slušné množstvo údajov. V prvom rade je z oficiálnych fotiek jasné, že dizajn auta je do veľkej miery pod vplyvom konceptu z minulého roka. Rozdiely však nájdeme aj tu: sériová verzia má viac vypuklé. , „vybombované“ blatníky. Auto nemá ozdobné ukončenie strechy, ako mal koncept, ale objavili sa na nej klasické strešné lyžiny, na ktorých sú výrazné, kontrastne lakované nosníky. V zadnej časti kabíny je kolmé zadné okno. Vďaka tomu bude mať posádka výhľad na všetky strany.

Zdroj: Renault
Zdroj: Renault

Od klasickej Dacie Duster sa pick-up líši v mieste, kde sa začína korba, na ktorú sa vojde náklad s hmotnosťou až 500 kg. Verzia pre Latinskú Ameriku využíva pod kapotou dva motory: 1,6-litrový a dvojlitrový benzínový štvorvalec. Prvý má výkon 81 kW (110 k) a 148 Nm, silnejší má v kolónke výkon hodnotu 105 kW (143 k) a produkuje 198 Nm krútiaceho momentu. Čo bude pre Európu, je otázne, predpoklad je, že môžeme rátať v prvom rade s dieselovými motormi, neskôr aj s preplňovanými benzínovými. Tie bude treba novému modelu prispôsobiť, preto sa nepredpokladá, že by sa Duster Oroch na Starom kontinente objavil skôr, ako v budúcom roku. Za veľkou mlákou, kde sa predáva približne jeden milión pick-upov ročne, bude novinka k dispozícii na trhu už na jeseň tohto roka.

Zdroj: Renault

Auto má stáť na 18 palcových diskoch z ľahkých zliatin. V tejto chvíli ešte nie je jasná cena, ako ani stupne výbavy auta. Vrcholný model by mal obsahovať multimediálny systémom so sedempalcovým displejom, satelitnou navigáciou, USB vstupmi a rozhraním Bluetooth. Vo výbavy auta nebude chýbať ani tempomat, trakčná kontrola, klimatizácia, parkovacie snímače, ale tiež okná ovládané elektricky.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo