2015-06-02 14:55:00
Hyundai Kia Badges
Hyundai Kia Badges

Hyundai a Kia môžu zrušiť sponzorstvo FIFA pre korupčný škandál

Hyundai ani Kia nechcú mať s korupčným škandálom futbalovej federácie FIFA nič spoločné.

Korupcia vo FIFA môže mať ďalekosiahle finančné následky. Hlavný sponzor svetového futbalu Hyundai a pridružený sponzor Kia pozorne sledujú nepríjemnú situáciu ohľadom korupčného škandálu svetovej futbalovej federácie. To môže viesť k zrušeniu sponzorstva uzatvoreného s FIFA do roku 2022.

„Ako spoločnosť, ktorá dáva etickým štandardom a transparentnosti najvyššiu prioritu, Hyundai Motor vyjadruje veľké znepokojenie zo súdneho konania proti manažérom FIFA. Spoločnosť bude situáciu ďalej monitorovať“, vyjadrila sa automobilka pre Autonews Europe.

Minulý týždeň otriasol futbalovým svetom príchod policajných zložiek do centrály FIFA a následné zatýkanie jej manažérov. Celkovo bolo obvinených minimálne 14 vysokopostavených predstaviteľov FIFA, pričom šiesti už boli uznaní vinnými.

Kórejský koncern Hyundai-Kia podpísal v roku 2010 s FIFA zmluvu o oficiálnom automobilovom partnerovi pre federáciu do roku 2022. Hyundai-Kia je však sponzorom FIFA už dlhšie. Pravidelne sponzoruje majstrovstvá sveta a to už od roku 2002, keď sa konali práve v Kórei.

Zdá sa tak, že korupčné problémy sa môžu dotknúť nielen obvinených manažérov a ich príjmov, ale aj príjmov celej organizácie. FIFA však stále ponúka viac než sponzorom táto kauza zatiaľ zobrala, a preto očakávať, že sa skutočne udejú veľké zmeny je minimálne predčasné.

Korupčný škandál sa pritom dotýka nielen manažérov FIFA, ale tiež druhej strany – rôznych sponzorov a zástupcov mediálnych spoločností. Práve medzi týmito dvoma skupinami sa mali prelievať milióny eur. Dôvodom mala byť snaha rôznych spoločností stať sa sponzoromi futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii a ďalších športových udalostí. Sponzorstvo totiž pri takýchto ohromných udalostiach nie je ani tak o dotovaní udalosti ako skôr o získaní kreditu a prestíže vďaka spojeniu značky s diváckym záujmom o jednu z najväčších športových udalostí. Viac sa o korupčnej kauze dozviete na Športky.sk

jh
ZDROJ: autonews europe

Komentáre k článku


Stream naživo