2015-05-26 13:25:37
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus
Zdroj: avtovesti.com, roadandtrack.com

Lamborghini Urus sa bude vyrábať v Taliansku. Bratislava dodá súčasti

Luxusné SUV Lamborghini Urus sa pôvodne malo vyrábať v Bratislave. Zostane v Taliansku pre daňové úľavy. Bratislava ale nedostane úplne košom.

Nové luxusné SUV Lamborghini Urus sa bude vyrábať v Taliansku. Už v stredu by šéf automobilky Stephan Winkelmann a šéf jej materskej firmy Audi Rupert Stadler mali túto správu oznámiť na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Matteom Renzim. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Predstavitelia Lamborghini odmietli tieto informácie zatiaľ oficiálne komentovať.

Ešte pred rokom sa pritom v médiách objavovali správy, podľa ktorých sa údajne mal nový model Lamborghini vyrábať v bratislavskom závode Volkswagenu, ktorý vlastní automobilku Audi, materskú firmu talianskeho Lamborghini. O ponechaní výroby v Taliansku podľa zdrojov Bloombergu rozhodla štedrosť talianskej vlády, keď automobilke údajne po mesiacoch rokovaní odsúhlasila daňové úľavy za 80 mil. eur a ďalšie benefity umožňujúce rozšíriť produkciu Lamborghini v Taliansku. Tá by mala na druhej strane zamestnať dodatočných 500 ľudí.

Bratislava by však ani po tomto rozhodnutí nemala vyjsť z produkcie nového luxusného SUV úplne naprázdno. Kvôli zníženiu nákladov sa totiž v rámci Volkswagenu rozhodli, že podvozky a ďalšie kľúčové komponenty automobilu Lamborghini Urus sa budú vyrábať v ostatných závodoch koncernu. Zdroje Bloombergu pritom spomínajú práve bratislavský závod nemeckej automobilky, ktorý okrem iného vyrába aj známe SUV Porsche Cayenne.

Nový model SUV od tradičného výrobcu superšportových automobilov je podľa agentúry Bloomberg cestou jej materskej spoločnosti Audi, ktorou chce výraznejšie rozšíriť značku Lamborghini na rozvíjajúce sa trhy. Jej dvojmiestne športiaky majú totiž kvôli kvalite ciest napríklad v Číne len obmedzené uplatnenie. Urus tak bude prvým SUV spoločnosti Lamborghini od produkcie hranatého modelu LM002, tiež prezývaného Rambo Lambo, ktorá bola ukončená v roku 1993. Automobilka známa predovšetkým športiakmi ako takmer 240-tisíc dolárový Huracan, predstavila prototyp svojho SUV Urus v roku 2012.

Príbeh výroby nového modelu SUV Lamborghini v rámci koncernu Volkswagen tak má podobný priebeh, ako príbeh nového modelu automobilky Bentley. Pri ňom sa rovnako ako v prípade Urusu hovorilo, že kompletizovať sa bude v Bratislave. Po vlne odporu v materskej fabrike Bentley vo Veľkej Británii sa však napokon Volkswagen rozhodol koncovú montáž ponechať v anglickom meste Crewe. Karosérie sa však vyrábajú v Bratislave.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo