2015-05-18 16:15:00
Nové modely Suzuki iM-4
Nové modely Suzuki iM-4 a iK-2
Zdroj: Suzuki

Podarený crossover Suzuki iM-4 bude. Skôr príde Swift, Swift sport ale aj iK-2!

Suzuki chystá v nasledujúcich rokoch výraznú modelovú ofenzívu. Posilní najmä oblasti, v ktorých to vie najlepšie – menšie vozidlá.

Značka Suzuki na tohoročnom autosalóne v Ženeve predstavila dva nové koncepty, ktoré majú podľa dobrých zdrojov britského Autoexpressu oficiálnu zelenú pre výrobu.

Najzaujímavejším z nich je dozaista malý crossover iM-4, o ktorom si odborná verejnosť spočiatku myslela, že je náhrada pre overený offroad Suzuki Jimny. Ibaže Jimny dostane vlastného nástupcu, ktorý sa nijak zvlášť meniť od súčasného nebude, iba pravdepodobne získa novšiu techniku, no podstata zostane rovnaká – i rozmery.

iM-4 je úplne nový model, ktorý by sa mal ukázať v showroomoch po celom svete v roku 2018. Cena by v Británii mala štartovať na úrovni približne 15 000 eur. U nás by to tak mohlo byť o niečo menej. Tým sa malý crossover zaradí ako cenou tak i veľkosťou pod Vitaru a S-Cross. Auto by malo byť k dispozícii ako s predným náhonom tak i pohonom všetkých kolies. Podkapotou by sa mali objaviť jednak overené modernizované malé benzínové agregáty a tiež nové prepĺňané zastúpené jednolitrovým trojvalcom Boosterjet.

Príchodu iM-4 bude predchádzať model iK-2, o ktorom sme sa mylne domnievali, že nahradí Swift. Príde v roku 2016 a nenahradí Swift. V modelovom rade sa postaví nad neho a bude predstavovať jeho "racionálnu" verziu. To znamená, že ponúkne to, čo Swiftovi chýba – viac priestoru pre pasažierov vzadu a väčší kufor v malom hatchbacku.

Zdroj: Suzuki

Ponuka motorov bude totožná s tými pre iM-4.

V roku 2017 príde nový Swift a nový Swift Sport. Ako už naznačujú predchádzajúce riadky, Swift zostane taký aký je a nebude sa ani zväčšovať ani výrazne meniť. Rozdiel bude najmä v motorizáciách. Súčasný Swift Sport totiž dostane o 10 až 15 koní vyšší výkon, čím odpovie na požiadavky zákazníkov, ktorý si podľa všetkého pýtajú práve toto. Nepôjde tak cestou prepĺňania a nebude sa snažiť konkurovať tým najostrejším hot hatchom. Jeho cieľom bude to čo doteraz – ponúknuť veľa zábavy za menej peňazí.

Ján Hargaš
ZDROJ: Suzuki, Autoexpress

Komentáre k článku


Stream naživo