2015-04-23 16:40:00
Ford Taurus China
Ford Taurus China
Zdroj: Ford

Ford predstavil čínsky Taurus. Kus auta so silným motorom a luxusom na palube

Model Taurus je najväčší sedan Fordu predávaný najmä v USA. Ford ho zväčšil a značne modifikoval.

Čínsky trh je známy svojimi špecifickými požiadavkami na automobily. Najúspešnejšou verziou karosérie je jednoznačne sedan, prípadne limuzína pre tých bohatších. Číňania si potrpia na dlhší rázvor pre väčšie pohodlie na zadných sedadlách, pretože sa často nechávajú voziť šoférom. Taktiež vyžadujú „plnú“ čo najluxusnejšiu výbavu.

Presne z toho dôvodu si Ford pripravil pre autosalón v meste Šanghai upravený model Taurus, ktorý v USA stojí nad modelom Fusion (Mondeo). Je to veľký sedan, ktorý je možné do istej miery považovať za prémiovejší, avšak na čínskeho brata nemá.

Okrem výrazného predĺženia rázvoru na 2,95 metra a celkového predĺženia automobilu na rovných 5 metrov, Ford tiež rozšíril kabínu pre úplný komfort pasažierov do všetkých smerov. Ford pripravil luxusné prvky vrátane perforovanej kože na sedadlách, ktoré sú aj vzadu nastaviteľné a majú tiež masážnu funkciu.

Vzadu je dobre vyzerajúci panel klimatizácie a audiosústavy v stredovej opierke medzi sedadlami. Ak ide o zvuk, automobilka sa postarala o to, aby posádku nerušili vonkajšie vplyvy a konštrukciu doslova vypchala zvukpohlcujúcimi materiálmi. Ford tiež okrem kože použil aj bavlnu a nepochybne veľa chrómu pre nablýskaný dizajn.

Zvonku je to typický moderný Ford s tvárovou časťou ala Aston Martin, na ktorom navyše vidieť mohutnosť jeho konštrukcie i celkovú dĺžku. Samozrejmosťou sú v tomto prípade full LED svetlá vpredu i vzadu i s adaptívnymi diaľkovými svetlami.

Podkapotou je jediný motor – 2,7 litrový šesťvalec V6 EcoBoost, ktorý nemá špecifikovaný výkon, no z iných modelov vieme, že dokáže hravo vyprodukovať cez 300 koní. Ford sa chváli, že aj napriek nárastu veľkosti, neprišiel dramatický nárast hmotnosti vďaka použitiu ľahkých pevných materiálov. Samozrejmosťou je tiež automatická prevodovka, no o tej sa výrobca zatiaľ nezmienil.

Taurus bude vyrábaný lokálne v novopostavenej fabrike Changan Ford Hangzhou, do ktorej automobilka investovala 760 miliónov dolárov. Závod je schopný vyprodukovať cez 250 000 automobilov ročne. Ford priniesol Taurus do Číny v rámci svojho záväzku priniesť 15 globálnych modelov Ford pre zákazníkov v tejto krajine.

Takýto Taurus je určený zatiaľ výhradne pre Čínu a slovenskí zákazníci (dvaja až traja...) si môžu zájsť chuť. Americkí fanúšikovia značky však môžu očakávať, že približne takto "nejako" bude vyzerať budúci Taurus ohlásený na rok 2016. Rozdiel bude samozrejme najmä v motorizáciách a materiáloch v interiéri.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo