2015-04-01 04:15:00
Kupujete jazdenku II
Ilustračné foto

Toto nie je 1. apríl: Od dnes môžete prepísať auto aj cez internet! Má to háčik

Od dnes môžete úkony týkajúce sa evidencie vozidiel vykonať cez internet. Má to však háčik.

Veľkú časť úkonov, celkovo 26 služieb, ktoré ste doteraz mohli vybaviť iba pri návšteve dopravného inšpektorátu od dnes možno vybaviť cez internet. Treba k tomu ale elektronický občiansky preukaz, čítačku čipových kariet a pri niektorých úkonoch aj overený elektronický podpis. Ak to nemáte, musíte si to buď zaobstarať (a vystáť si rad inde - pri vybavovaní nového občianskeho preukazu), alebo fungovať po starom a vybavovať rovno na dopravnom inšpektoráte.

Ak to ale všetko máte, môžete napríklad prihlásenie vozidla do iného okresu, prepis auta, či kúpu nového auta uskutočniť z pohodlia domova. Pri úkonoch, ktoré si vyžadujú osobnú návštevu na dopravnom inšpektoráte (napríklad prebratie tabuliek s ečv), môžu vodiči využiť elektronickú časenku. Prostredníctvom internetu si budú môcť zarezervovať konkrétny deň a hodinu návštevy na dopravnom inšpektoráte. Po vstupe do budovy sa zaregistrujú a systém ich automaticky vyvolá ako prvých.

Postup je taký, že občan si najprv otvorí stránku Ústredného portálu verejnej správy alebo ministerstva vnútra. Prihlási a autentifikuje sa vložením elektronického občianskeho preukazu do čítačky počítača. Potom si vyberie konkrétnu elektronickú službu a postupuje podľa usmernení. Pri niektorých službách však bude potrebovať elektronické osvedčenie o evidencii vozidla, pri iných, ktoré súvisia najmä so zmenou vlastníctva, zase zaručený elektronický podpis. Po ukončení služby bude občanovi odoslaný potvrdzujúci mail, prípadne aj platobný predpis na úhradu správneho poplatku.

Podľa ministerstva budú ľudia najčastejšie využívať najmä možnosť objednať si termín na dopravný inšpektorát, napríklad na prevzatie tabuliek. Na mnohé úkony už nebude treba chodiť na políciu. Občania budú môcť cez internet tiež odhlásiť aj prihlásiť vozidlo. „Pri kúpe nového auta vie prihlásenie za občana urobiť importér,“ uviedol minister Kaliňák a dodal, že občan si tak bude môcť auto prebrať od predajcu aj s evidenčnými číslami. Online systém počíta aj s možnosťami urobiť zmeny v evidencii svojho auta, ako je zmena farby či iných údajov.

Na využívanie elektronických služieb treba občiansky preukaz s čipom. Pri zmenách, ktoré sa týkajú vlastníctva, treba mať vybavený aj elektronický podpis. Od decembra 2013 vydali 740-tisíc elektronických občianskych preukazov, z toho 36 702 ľudí k nemu vypýtalo aj elektronický podpis. Pritom všetkých 740-tisíc elektronických preukazov nemusí mať aktivovanú službu, vďaka ktorej sa občania môžu prihlásiť a vybaviť čo potrebujú.

Elektronické služby niekoľko mesiacov testovali s piatimi predajcami áut. Služby sú časťou veľkého projektu v hodnote 42 miliónov eur, ktorého súčasťou je aj špeciálna technika do policajných áut. E-služby budú dostupné na Ústrednom portáli verejnej správy alebo na stránke ministerstva vnútra.

jh
ZDROJ: SITA, TASR

Komentáre k článku


Stream naživo