2015-03-07 04:15:00
Infiniti QX30 2015
Infiniti QX30 2015
Zdroj: Infiniti

ŽENEVA: Infiniti QX30 si brúsi zuby na kompaktné crossovery prémiových značiek

Infiniti QX30 je kompaktný prémiový crossover, ktorý sa predstavil na autosalóne v Ženeve.

Infiniti ukazuje veľkú túžbu poriadne rozpumpovať svoje predaje. Miery totiž do segmentu malých vozidiel, a to rovno dvoma automobilmi. Prvým z nich je model Q30 kompaktný hatchback. Druhý je z neho odvodený crossover QX30. Oba modely stoja na platforme MFA, ktorú si Infiniti vypožičalo z Mercedesu vrámci spolupráce automobiliek Renault-Nissan a Mercedes. V podstate tak ide o japonské verzie modelov A a GLA značky Mercedes, i keď treba spomenúť, že Infiniti si platformu upravila pre vlastné potreby.

Aj keď stoja na takmer tom istom základe, medzi automobilkami Mercedes a Infiniti možno badať obrovské rozdiely, najmä čo sa dizajnu týka. QX30 je luxusne pôsobiaci crossover s emotívnym dizajnom známym pre luxusnú dcéru japonskej automobilky Nissan. Vzhľad, ktorý si môžete do detailu obzrieť v priloženej galérii ešte nie je konečný a do produkčného modelu sa ešte môže zmeniť. Nakoniec, príchod modelu na trh sa očakáva až v roku 2016.

Päťdverový hatchback je 4 430 mm dlhý, 1 815 mm široký a vysoký 1 520 mm. Svetlá výška crossoveru je slušných 192 mm, čo znamená, že QX30 ponúkne o 30 mm vyšší posed vodiča než súrodenec skrývajúci sa pod názvom Q30.

Zdroj: Infiniti

Vozidlo by malo byť k dispozícii ako s predným pohonom, tak i s pohonom všetkých štyroch kolies prostredníctvom Haldex spojky.

Ponuka motorov nie je známa, Infiniti tvrdí, že bude dostatočne široká, a to ako v oblasti benzínových, tak i naftových motorizácii. Ak sa z oblasti faktov presunieme do oblasti tipovania, môžeme sa zmieniť o 1,6 litrovom benzínovom agregáte od Nissanu s výkonom 190 koní, či o naftovom motore od Renaultu s tým istým objemom, no podstatne nižším výkonom – 130 koní. Do úvahy však pripadajú aj motorizácie od Mercedesu – napríklad 2,0 litrový prepĺňaný benzínový motor, či 2,2 litrová nafta. Výskyt motorizácii Mercedesu je veľmi pravdepodobný, keďže pod slovkom platforma sa okrem konštrukcie vozidla skrývajú aj motory a prevodovky.

Zdroj: Infiniti

Ako to však nakoniec bude, zistíme ešte o trochu neskôr. Dovtedy poslúži priložená galéria.

Ján Hargaš
ZDROJ: Infiniti, carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo