2015-03-05 09:40:00
Suzuki iM.4 a iK.2
Suzuki iM.4 a iK.2
Zdroj: Jozef Vydra

SUZUKI: iM.4 je retro drobček s pohonom 4x4. iK.2 zas mestský hatchback

Koncept s názvom iM.4 je vrcholom ponuky Suzuki na autosalóne v Ženeve. Je malý, ale veľmi zaujímavý.

Suzuki si do Ženevy prinieslo mimoriadne neobvyklý koncept vozidla. iM.4 je autíčko s dĺžkou iba 3,6 metra. Aj napriek malej veľkosti ponúka pohon všetkých štyroch kolies, vyššiu svetlú výšku, úsporný benzínový štvorvalec s objemom 1,2 litra DualJet a nenapodobiteľný imidž spájajúci retro prvky z obľúbených starších modelov Suzuki s novým pohľadom na dizajn automobilov značky. To v preklade do súčasnej „suzukštiny“ znamená auto stojace niekde medzi Swiftom a Jimny.

Koncept iM.4 stojí na novej platforme malých vozidiel automobilky, ktorá zabezpečuje lepšiu ovládateľnosť, úsporu hmotnosti a pritom nárast tuhosti pre vyššiu bezpečnosť. Koncept má okrem nového úsporného a výkonného motora (s bližšie nešpecifikovanými parametrami) nový systém regeneratívneho brzdenia, ktorý pomáha autu držať spotrebu nízko.

Systém označený ako SHVS – Smart Hybrid Vehicle Suzuki dokáže rekuperovať energiu vynaloženú na brzdenie, následne tak nabíjať elektrický systém vozidla a pritom zabezpečuje energiu pre rýchle naštartovanie motora v režime štart-stop.

Značka Suzuki okrem vozidla iM.4 uviedla aj nový prepĺňaný jednotlitrový priamovstrekový trojvalec s názvom Boosterjet a koncept malého mestského vozidla iK.2, ktoré by mohlo byť predzvesťou náhradníka súčasného Swifta, ale tiež úplne samostatným modelom.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: salon-auto.ch

iK.2 je tak ako iM.4 postavený na novej platforme malých vozidiel, no namiesto atmosférického priamovstrekového motora DualJet skrýva Podkapotou 1,0 litrový Boosterjet. iK.2 má dĺžku 4 023 mm a rázvor 2 520 mm, čo naznačuje pomerne veľký priestor v interiéri. Viac o oboch konceptoch sa dozviete v nasledujúcich dňoch.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pre lepšie pochopenie dizajnu konceptu iM.4 si pozrite toto video:

Ján Hargaš
ZDROJ: Suzuki

Komentáre k článku


Stream naživo