2015-03-03 17:00:00
VW Sport Coupe Concept
VW Sport Coupe Concept GTE
Zdroj: VW

FOTO: Volkswagen Sport Coupe GTE je koncept nového CC a budúcnosť značky

Volkswagen priniesol okrem aktualizovaného Sharana a nového Tourana i tento zaujímavý koncept.

Volkswagen Sport Coupe GTE by mal predznamenávať budúce CC, no predovšetkým naznačuje ako budú vyzerať Ľudové vozidlá v budúcnosti. Tak ako nový Passat očarí moderným dizajnom, ktorý posúva vzhľad automobilov Volkswagen, koncept Sport Coupe GTE ide ešte viac dopredu. Výrazné strieborné lamely prednej masky sú výraznejšie, ostrejšie a prechádzajú až do LED reflektorov. Postoj vozidla je opäť o niečo dynamickejší a príťažlivejší. V podobnom duchu sa nesie aj vzhľad zadnej časti s výrazným vytŕčajúcim spoilerom a LED svetlami.

Okrem dizajnu ponúka GTE aj evolúciu pohonnej jednotky. Tá sa síce môže objaviť aj Podkapotou nového CC, ide však najmä o prezentáciu schopností automobilky. Podkapotou konceptu GTE sa nachádza silný benzínový šesťvalec 3,0 V6 TSI s maximálnym výkonom 220 kW (300 k) a s maximálnym krútiacim momentom 500 Nm, ktorý dopĺňajú dva elektromotory tak, aby auto dokázalo čeliť emisným normám budúcnosti bez obmedzovania schopností. Skôr naopak. Jeden elektromotor s maximálnym výkonom 40 kW (54 k) je ukrytý hneď pri dvojspojkovej prevodovke DSG so šiestimi stupňami. Spolu s benzínovou jednotkou spoločne poháňajú prednú nápravu, zatiaľ čo silnejší elektromotor uložený medzi zadnými kolesami poháňa zadnú nápravu a má výkon 85 kW (115 k). Ak by sme teda zrátali všetku energiu, vyšlo by nám maximum 365 kW. Lenže zratúvať sa až tak neoplatí, pretože Volkswagen tvrdí, že maximálny výkon je "iba" 279 kW (380 k). Tento únik koní si môžeme vysvetľovať všelijako, no to by aj tak boli iba dohady, keďže dôvody nepoznáme. Pravdepodobné je, že systém je nastavený inak a zratúvať sa neoplatí tak ako by sa nám všetkým chcelo. Ako presne však pohonný systém funguje zatiaľ nevieme, dozvieme sa neskôr. Snáď spomínaný únik koní nebude iba tlačová chyba v oficiálnych materiáloch automobilky...

Zdroj: salon-auto.ch

Či už teda máte k dispozícii maximálne 365 kW alebo je sila elektromotorov upravená inak a maximum je 279 kW vozidlo Sport Coupe GTE jednoznačne patrí k zatiaľ najzaujímavejším konceptom v Ženeve. Pomáha mu aj schopnosť akcelerovať z nuly na 100 km/h za 5 sekúnd, maximálna rýchlosť 250 km/h a dojazd na jednu nádrž benzínu až 1200 km.

Pritom všetky tri motory môžu pracovať spoločne, no zároveň osve. Podľa zvoleného režimu ide auto buď v hybridnom režime, keď si motory navzájom pomáhajú, alebo v čisto elektrickom režime, výhradne benzínovom a v režime GTE, kedy je auto pripravené poskytnúť maximálne výkonnostné schopnosti a mimoriadne rýchlu odozvu na stlačenie pedála akcelerátora. V prípade, že funguje iba benzínový motor, poháňaná je výhradne predná náprava.

Ján Hargaš
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo