2015-02-10 11:36:48
Kia Optima 2016 Concept
Kia Optima 2016 Concept - prvá oficiálna fotografia
Zdroj: Kia Motors

AKTUÁLNE: Kia v Ženeve predstaví koncept strednej triedy, má to byť nová Optima

Hoci to automobilka nepotvrdila a odhalila zatiaľ iba prednú časť auta, všetko hovorí v prospech Optimy.

Na ženevskom stánku Kie bude tento rok poriadne rušno. Vedľa crossoveru na základoch Soulu s názvom Trail’ster, ktorého prednú nápravu bude poháňať klasický turbomotor a zadnú elektromotor, predstaví aj nový koncept strednej triedy.

Kia momentálne iba pred chvíľou vydala v súvislosti s novým konceptom vozidla strednej triedy, ktorý sa predstaví už v Ženeve jedinú fotografiu. Je to síce málo, ale na jej základe si môžeme domyslieť prakticky čokoľvek. Najmä ak oficiálne tlačové informácie hovoria o „modernom dizajne s nenásilným vyjadrením dynamiky, doplnenom o atletické krivky pokračujúcimi smerom k zadnej časti auta.“ No aj tento prvý čriepok napovedá, že kórejský sedan bude mať dizajn s veľkou dávkou guráže. Má ponúknuť dokonca hneď dve hybridné pohonné jednotky.

Tvary vozidla má na svedomí dizajnérske štúdio vo Frankfurte. Ako vidno z prvej fotografie,  je zrejmý pre značku už obligátny „tigrí nos“ a ak sa po sériový model toho veľa nezmení, dostane auto až nápadne štíhle vonkajšie spätné zrkadlá a výsuvné kľučky dverí (ako má napríklad Jaguar F-Type, alebo Aston Martin). Dá sa ale predpokladať, že práve tento prvok do série prenesený nebude. Rovnako tak je neistá budúcnosť ventilačného otvoru za prednými kolesami a pár retuší sa zrejme dočká aj predný nárazník. Auto má inak celkom futuristický vzhľad hlavne prednej časti vďaka diódovým svetlometom a veľké, podľa nášho odhadu zrejme minimálne 19 palcové kolesá. Otázkou už len je, či sa predstaví na výstavisku Palexpo v Ženeve ešte ako koncept, hoci maskované prototypy už istý čas brázdia nemecké cesty. Očakávať sériovú verziu by bolo zrejme veľmi odvážne, preto sa zrejme na brehu ženevského jazera začiatkom marca ukáže len koncept, aj keď očividne v predprodukčnej verzii.

Sériový model príde na rad asi až na jeseň vo Frankfurte, čo má svoju logiku, pretože novinka je jedenástym modelom, za ktorým stojí európske dizajnové štúdio značky sídliaca práve v metropole Hessenska. Dostalo za úlohu navrhnúť sedan, ktorý dostane do vienka „sebavedomé a mocné línie." Nová Optima má však zároveň pokryť aj praktické požiadavky všetkých potenciálnych užívateľov.

Po technickej stránke zatiaľ veľa informácií k dispozícii nie je. Čo je však isté, nová Optima bude zdieľať platformu so sesterským Hyundai Sonata. V Európe bude mať pod kapotou predovšetkým dieselový motor, ktorý doplní diesel-elektrický hybrid. Okrem toho sa však dá rátať aj s benzínovou hybridnou pohonnou jednotkou a pravdepodobne aj dvojlitrovým štvorvalcom CVVL.

Viac sa dozvieme najneskôr v Ženeve, informácie o dynamických parametroch a spotrebe však prídu pravdepodobne až na jeseň. Cena by sa mala odhaliť niekedy v závere tohto roka, kedy nová Optima príde do predaja.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors

Komentáre k článku


Stream naživo