2015-02-04 09:40:00
Renault v Rusku
Renault v Rusku
Zdroj: autoblog.com

Ruský trh s autami sa ďalej výrazne prepadá. Problémy automobiliek sa prehĺbia

Ruský trh s autami tento rok opäť klesne zhruba o pätinu, teda približne o 20 %.

A to ešte zvýši tlak na alianciu automobiliek Renault-Nissan, ktorá spolupracuje s najväčším ruským výrobcom vozidiel AvtoVAZ. Vyhlásil to generálny riaditeľ aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn pre agentúru Bloomberg.

Ghosn odhaduje, že v priebehu pár rokov sa ruský trh zmenší o celú tretinu. Dúfa, že na konci roka 2015 dosiahne pokles ruského trhu dno, ale jeho vývoj sa nedá presnejšie odhadnúť.

Podľa moskovskej pobočky európskeho združenia podnikov AEB sa predaj nových osobných a ľahkých komerčných vozidiel v Rusku vlani znížil o 10 % približne na 2,5 milióna áut.

Kombinovaný odbyt automobiliek Renault, Nissan Motor a AvtoVAZ pritom minulý rok klesol o 7 % na 764.245 vozidiel. Podiel týchto partnerských firiem na ruskom trhu však v roku 2014 vzrástol na 30,7 % z 29,6 % v roku 2013. AEB predpovedá, že ruský trh sa tento rok prepadne o 24 %.

“Kombinácia klesajúceho predaja a poklesu ruskej meny je veľmi problematická," konštatoval Arndt Ellinghorst, analytik spoločnosti Evercore IS pre Bloomberg. A hoci ruský trh z hľadiska globálneho odbytu nie je taký kľúčový ako čínsky alebo americký, svetové automobilky pokles predaja v tejto krajine citeľne zasiahne. Americká firma Ford práve pre slabý odbyt v Rusku vlani opäť nedosiahla uspokojivé výsledky v Európe.

Renault a Nissan nepriamo vlastnia 50,01-% podiel vo firme AvtoVAZ, ktorý im mal pomôcť pri expanzii na ruskom trhu. Dali si za cieľ do roku 2016 zvýšiť svoj podiel na tomto trhu na 40 %.

Aliancia investovala do výrobných závodov v Rusku a vybudovala sieť lokálnych dodávateľov, aby bola menej zraniteľná voči výkyvom devízových kurzov. Ale ani to jej nepomôže vyhnúť sa dôsledkom recesie ruskej ekonomiky.
 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo