2015-01-16 04:05:00
Alfa Romeo 4C, Honda
Alfa Romeo 4C, Honda CRV, Ford Mondeo
Zdroj: Ján Hargaš

MEGA GALÉRIA: Autoshow Viedeň je autosalón európskej triedy hneď u susedov!

Autosalón vo Viedni včera otvoril svoje brány návštevníkom. Prináša jednu svetovú, tri európske premiéry a hŕbu noviniek!

Autosalón Viedeň je tradičným autosalónom a zároveň najvýznamnejším autosalónom v Rakúsku, ktorý však prekračuje hranice krajiny a postupne sa stáva jednou z najvýznamnejších stredoeurópskych automobilových udalostí a nepochybne najvýznamnejším stredoeurópskym autosalónom vôbec.

Svetový cveng mu dáva jedna svetová premiéra a dve európske. Okrem toho je usporadúvaný na vysokej úrovni, má širokú expozíciu v podstate všetkých významnejších značiek operujúcich v strednej Európe a je akousi prípravou na nasledujúci autosalón v Ženeve.

Aj keď sa väčšina automobilových fanúšikov na svete v tomto čase pozerá smerom do Detroitu, aj v Európe je v januári mimoriadne významný autosalón.

Autosalón v Detroite už dlhodobo stráca svoj cveng a miesto svetového autosalónu prenecháva skôr tým v Los Angeles a v New Yorku.

Aj vďaka tomu má autosalón vo Viedni priestor na rast a patrične ho využíva. Už dlhé roky patrí k dôležitým automobilovým udalostiam, no ostatné roky má väčší cveng a pritom je len pár kilometrov od našich hraníc.

Vo Viedni okrem významných priemiér nájdete aj množstvo modelov áut, ktoré ste na Slovensku ešte nemohli vidieť a je viac ako pravdepodobné, že ani neuvidíte.

Naše dva autosalóny v Bratislave a v Nitre sú z hľadiska Slovenska dôležité, no skôr sa bijú medzi sebou a ich dosah zostáva v rámci našich hraníc.

Zdroj: Ján Hargaš

Najväčší rozdiel medzi autosalónom v Bratislave a vo Viedni je okrem ceny vstupenky, množstva značiek, premiér a celkovej úrovne aj skutočnosť, že k návštevníkom sa importéri a výrobcovia nesprávajú ako k tým posledným (česť výnimkám). Vo Viedni si môžete sadnúť do najrýchlejšieho SUV Range Roveru SVR, či do Jaguaru F-Type, BMW i8, Alfa Romeo 4C či do Audi S8 bez toho, aby ste pred vstupom museli dokladovať dostatočný zostatok na účte.

Dôležité tiež je, že zatiaľ čo u nás je väčšina hostesiek iba okrasou a spestrením, či nebodaj upútaním pozornosti k nudnej expozícii, vo Viedni vedia hostesky o predstavovaných modeloch dosť, poradia, porozprávajú sa a nepôsobia lacno. Pravda, musíte vedieť po „rakúsky“ ale postačí i angličtina.

Zdroj: Ján Hargaš

No a čo vlastne viedenský autosalón prináša? V prvom rade svetovú premiéru SEATU Leon ST Cupra, ktorého zábery len pred pár dňami obleteli svet. Ďalej európsku premiéru Toyoty Prius+, európsku premiéru nového trojdverového Mini Cooper John Cooper Works, európsku výstavnú premiéru produkčného Audi Q7 a viac než 40 rakúskych premiér, ktoré sú zároveň (až na zopár ojedinelých výnimiek) premiérové aj pre Slovákov.

Na výstavisku Messe Wien môžete nájsť  BMW i3, BMW M235i cabrio, BMW M X6 50 D, Mini  5 dverové, Countryman, Smart ForTwo a ForFour, novú Škodu Fabia i combi, nový Renault Espace, Hyundai i20, Mazda 2, novú Hondu HR-V prototyp a CR-V, Renault Twizzy, Suzuki Vitara, Ford Mondeo, Fiat 500X, ale i také špecialitky ako Ford Mustang v dvoch verziách (2,3 EcoBoost i 5,0 V8), Mercedes AMG GT, Mercedes triedu S 500 hybrid, BMW i8, Bugati Veyron 16,4 Grand Sport, Audi RS6 Avant, Alfa Romeo 4C, Abarth 695 Biposto, Porsche 911 Targa, Nissan Zeod RC, Rolls Royce Wraith, či Opel Monza koncept a tiež Tesla P85 D (4x4).

Zdroj: Ján Hargaš

Dostať sa na kraj Viedne nie je ťažké, parkovať sa dá priamo pri výstavisku, prípadne môžete využiť parkovisko pri nákupnom centre Stadion Centre (3 h zadarmo). Na ulici parkovať môžete cez víkend bez obmedzenia (podľa zón), ale dobre si to preverte, lebo policajti na vás rýchlo prídu (sú nachystaní). Cena vstupného pre dospelú osobu je 12 eur, pre študentov 8,5 a parkovné na deň je 8 eur. Svoje brány otvára Autoshow od 9-tej do 18-tej (až 19-tej) a to až do nedele. Počítajte s tým, že autosalón vám zaberie celý deň, či aspoň polovicu (rýchla verzia). Viac info o výstave a polohe výstaviska nájdete tu: viennaautoshow.at

Ak už máte do nedele plný program a Viedeň nestihnete, nevadí, všetko podstatné nájdete v mimoriadne bohatej galérii, ktorú sme pre vás pripravili. Nie je to však všetko. Na autosalóne je toho ešte omnoho viac a ďalšie informácie a fotografie prinesieme v ďalších článkoch (dnes a v priebehu víkendu).

Galériu môžete zároveň využiť ako navnadenie sa na návštevu, keďže obrázok je vždy viac ako slová, no zážitok nemožno nahradiť ani jedným. Nech sa páči!

Zdroj: Ján Hargaš

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo