2014-11-20 18:20:00
Kia KX3 koncept
Kia KX3 koncept
Zdroj: motor.es, terranismo

Kia KX3 je koncept malého crossoveru založeného na Hyundai ix25

Zdá sa, že automobilky sa túto jeseň idú doslova zblázniť z malých crossoverov. Ak ich ešte nemajú, určite mať budú.

Kia, tak ako mnohé ďalšie značky v segmente malých crossoverov, alebo ak chcete malých SUV chýba. Najbližšie k tejto predstave má model Sportage, ktorý síce nie je taký veľký ako vyzerá, stále má skôr bližšie k stredne veľkým SUV ako k malým.

Na prebiehajúcom autosalóne v Los Angeles sa predstavili malé crossovery ako Mazda CX-3, ukázala sa aj Honda HR-V a iné. Zatiaľ čo väčšina očí motoristického sveta sa upiera práve do Los Angeles, nemenej dôležitý autosalón prebieha súbežne na opačnom konci sveta v Ghanzhou v Číne.

Tam sa zasa na oplátku predstavil nový Qoros 3 City SUV a aj koncept malého crossoveru od Kie s názvom KX3. Ak by sa toto vozidlo malo dostať do výroby a je to dosť pravdepodobné, veríme, že na Slovensku sa bude predávať pod iným názvom. KX3 má totiž až nebezpečne blízko k istému negatívne ladenému slovíčku a tak by Slováci rýchlo mohli namiesto Káix-tri hovoriť Kiks-tri... Máme také tušenie, že by sa to automobilke nepáčilo.

Kia K-X-3 je založená na platforme modelu Hyundai ix25. Podľa zatiaľ neoveriteľných informácií by tento model mohli poháňať dve benzínové motorizácie s objemom 1,6 a 2,0 litra. Prevodovka by mohla byť ako manuálna tak dvojspojková automatická, v oboch prípadoch šesťstupňová. V Európe by samozrejme nemohol chýbať naftový agregát, no keďže taký Kia má, o osud vozidla na starom kontinente sa netreba obávať.

Už teraz sa hovorí o možnosti dovybaviť auto pohonom 4x4, samozrejmosťou by mali byť LED denné svetlomety, cúvacia kamera, senzory a podľa všetkého dosť zaujímavá výbava už v základe ako je to v automobilke zvykom.

Či však vozidlo zavíta na európsky trh nevieme, zatiaľ to nikto nepotvrdil.

Ján Hargaš
ZDROJ: worldcarfans.com

Komentáre k článku


Stream naživo