2014-11-19 12:00:00
Mazda CX-3
Mazda CX-3
Zdroj: Mazda

Mazda CX-3 je malý sympatický crossover založený na novej Mazde 2. Bude aj 4x4!

Mazda vytiahla pre začínajúci sa autosalón v Los Angeles veľký a pritom malý tromf menom CX-3.

O malom crossoveri sa už dlho šepkalo, videli sme aj nejaké skice, náčrty a špionážne fotografie, teraz však prišiel čas odhaliť povestnú „plachtu“ z nového modelu.

Treba povedať, že vzhľad novej Mazdy CX-3 je zaujímavý a dizajnový jazyk KODO malému SUV sedí.  CX-3 vyzerá štýlovo a vďaka oplastovaniu i celkom drsne.

Ako som už napísal vyššie, CX-3 je založená na Mazde 2, no „taká malá“ zasa nie je. Je to klasický malý crossover porovnateľný s premiantom triedy Renault Captur, či Peugeot 2008. Je však stvorený v pravom japonskom štýle s výbornými motormi od Mazdy.

CX-3 má rázvor totožný s Mazdou 2 – 2570 mm, no z vonkajších rozmerov je to zhruba všetko, čo majú spoločné. V ďalších parametroch je CX-3 výrazne väčšia, pri dĺžke ide dokonca o vyše 20 cm (4275 mm). Pochopiteľne auto narástlo i do výšky a to na 1550 mm.

Priechodnosť terénom nebude nijak zvlášť veľká, no mimo ciest zvládne už na prvý pohľad viac ako spomínaný konkurenti a to najmä vďaka možnosti prikúpiť si pohon 4x4 novej generácie označovaný ako AWD. Ani previsy karosérie nevyzerajú veľké, vzadu je to ozaj len pár centimetrov, čo pomôže jednak spomínanej priechodnosti, a tiež ovládateľnosti. Údaj menom svetlá výška nám zatiaľ chýba.

Zdroj: Mazda

Zážitok z jazdy umocní dnes už „vysokoobjemový“ atmosférický dvojliter SKYACTIV-G, ktorý bude v Európe k dispozícii v dvoch výkonnostných verziách s vrcholnou na úrovni cca 165 koní ako je tomu pri tomto motore dnes. Presné údaje odhalí Mazda neskôr. K tomu sa pridá nový menší naftový agregát 1,5 SKYACTIV-D. Očakávame, že bude v ponuke v podobnom, alebo mierne vyššom naladení, ako je tomu pri Mazde 2. Tam má nový motor výkon 105 koní a maximálny krútiaci moment 220 Nm.

V európe tiež očakávame ako manuálnu, tak i automatickú šesťstupňovú prevodovku, v USA, kde sa auto predstaví to bude len automat. Viac informácií prinesie až čas, medzitým si nový crossover môžete vychutnať v galérii.

Zdroj: Mazda

Ján Hargaš
ZDROJ: Mazda, autoblog.com..

Komentáre k článku


Stream naživo