2014-11-18 08:45:00
BMW, Audi, Mercedes
BMW, Audi, Mercedes
Zdroj: autoevolution.com, bmw blog, roadandtrack

Nemeckým prémiovkám sa darí. Dokáže Audi a Mercedes dobehnúť BMW?

Nemeckí výrobcovia áut vyššej triedy Audi, BMW a Mercedes v októbri opäť zvýšili predaj. Audi a Mercedes chcú dohnať náskok BMW.

Celosvetový odbyt Audi v uplynulom mesiaci vzrástol o 10,8 % približne na 146.200 vozidiel, uviedla dnes dcérska spoločnosť nemeckého koncernu Volkswagen. Luxusná značka Daimleru Mercedes zvýšila predaj o 11,5 % na 141.000 automobilov. Najväčší nárast odbytu zaznamenala opäť v Číne, kde vyskočil o 33 %. Daimler tam však ešte stále len dobieha konkurenciu. Spomedzi luxusných značiek na najväčšom svetovom automobilovom trhu dominuje Audi, ktoré v Číne v októbri zaznamenalo nárast odbytu o 17 % a predalo takmer dvojnásobný počet vozidiel v porovnaní s Mercedesom.

V Spojených štátoch je situácia iná. Zatiaľ čo Audi v USA výrazne zvýšilo predaj, odbyt Daimleru na jeho najväčšom trhu klesol o 5 %. V Európe, ktorá je aj napriek dlhej kríze a boomu v USA rovnako ako v Číne ešte stále najdôležitejším trhom pre výrobcov áut vyššej triedy, prudko expandovali Mercedes aj Audi.

Audi od januára do konca októbra 2014 predalo na celom svete 1,44 milióna vozidiel, čo je o 10 % viac ako v rovnakom období vlani. Odbyt značky Mercedes v tomto období medziročne vzrástol o 12 % na 1,34 milióna áut. Obe automobilky si dali za cieľ, že do roku 2020 zosadia z postu najväčšieho výrobcu prémiových áut BMW.

Lenže to nebude také ľahké. BMW totiž rastie tiež. Nemecký automobilový koncern BMW, ktorý je najväčším svetovým výrobcom luxusných vozidiel a vlastní aj značky Rolls-Royce a Mini, predal v októbri na celom svete 184.297 áut, o 11,1 % viac ako vlani v rovnakom mesiaci. Vďačí za to najmä čínskemu trhu, kde odbyt po jeho vozidlách vzrástol o 20 %, a tiež oživeniu predaja automobilov Mini po uvedení nového modelu na trhu. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a RTTNews.

Predaj automobilov rovnomennej značky BMW pritom v októbri vzrástol medziročne o 10,8 % na 155.120 z vlaňajších 140.060 kusov. A októbrový predaj modelov Mini vyskočil dokonca až o 53,7 % na nový rekord.

Za prvých 10 mesiacov roka sa globálny odbyt celého koncernu BMW zvýšil o 9,3 % na 1,47 milióna áut. To signalizuje, že by mohol dosiahnuť svoj cieľ, ktorým je predaj viac ako 2 miliónov vozidiel v tomto roku.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo