2014-10-29 11:25:00
Subaru Forester STI
Subaru Forester STI
Zdroj: Subaru

Subaru predstaví Lesníka Športovca! Toto je Subaru Forester STI

Ak patríte medzi verných fanúšíkov tejto japonskej značky, istotne si na prvý Forester STI spomínate.

A teraz (asi) prišiel čas na druhú generáciu. Japonci očividne pripravujú športové SUV založené na súčasnom Foresterovi s koncovkou, ktorá sa nápadne podobá na tú známu pri modely WRX.

WRX STI má Podkapotou boxer štvorvalec s objemom 2 litre a výkonom rovných 300 koní. Spolu s pohonom 4x4 a športovými génmi Subaru tvorí sen nejedného milovníka rýchlych áut.

Teraz by mala prísť obdobná verzia, ibaže vyššia a väčšia. To pre pravoverných nie je príliš zaujímavá správa, ale všetci dobre vieme, že spojenie športu a SUV už dnes nie je tabu.

Málokto však vie, že jedno z prvých športových SUV vytvorilo práve Subaru. Bolo to presne pred desiatimi rokmi, keď do Forestera napchalo 2,5 litrový turbo motor z Imprezy STI a auto pripravilo na ostrú jazdu.

V roku 2004 prišiel Forester STI s výkonom až 320 koní, aj keď mal ten istý motor ako Impreza STI, no bol určený iba pre domáci japonský trh. Napriek tomu sa rýchlo dostal aj za hranice Japonska. Či bude nové STI len pre Japonsko, alebo sa chystá tzv. globálny model ešte uvidíme, Subaru okrem fotiek nič nepredstavilo.

V súčasnosti najvýkonnejší Forester má veľmi slušných 240 koní, STI by malo mať o dosť viac. Napadá nám aj však, že by mohlo ísť iba o líniu STI, ktorá by pridávala rôzne čačky-mačky, ale vyšší výkon by neposkytovala, to však hádam môžeme zavrhnúť... Hádam.

A hádať a dúfať môžete tiež v to, že silný motor nebude spriahnutý výlučne s automatom CVT, pre športovú jazdu je predsa len manuál lepšou voľbou.

Zdroj: Subaru

 

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo