2014-10-18 10:20:00
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus
Zdroj: avtovesti.com, roadandtrack.com

Projekt Urus pozastavený. Bratislava sa tak výroby Lamborghini možno nedočká

Lamborghini Urus, ktoré sa s vysokou pravdepodobnosťou malo vyrábať na Slovensku výrobca odsúva na neskôr.

Dôvodom majú byť obavy automobilky Lamborghini o budúcnosť „sveta.“ Podľa magazínu Autocar sa Lamborghini bojí situácie na Strednom východe. Ak by sa totiž „Islamský kalifát“ rozrástol a jeho expanziu sa nepodarí zastaviť, ohrozil by nielen vývoj cien ropy a ďalších surovín na svetových burzách, ale tiež stabilitu celého regiónu.

Už dlhšie sa o Islamskom kalifáte hovorí ako o potenciálnom spúšťači ďalšej svetovej krízy. Bez ropy zo Stredného východu by súčasný svet založený na rope a ropných produktoch mohol padnúť ako domček z karát.

Nikto neočakáva, že by mohla byť situácia horšia ako pred niekoľkými rokmi, no vysoké ceny pohonných hmôt, by mohli problémy súčasných ekonomík prehĺbiť.

„Sme presvedčení, že Urus môže významne zvýšiť náš celosvetový predaj, ale podmienky na trhu musia byť dobré. Práve teraz vidíme mnoho signálov, že smerujeme k poklesu na trhoch z rôznych dôvodov, vrátane problémov na Strednom Východe, aj keď to nie je viditeľné na súčasných číslach predaja,“ povedal nemenovaný zdroj Autocaru z Lamborghini.

Lamborghini plánovalo spustenie výroby v roku 2017, pričom sa výroba aspoň veľkej časti auta mala uskutočniť v Bratislave (úspora nákladov a vhodná výrobná linka). Podkapotou Urusa mal byť známy desaťvalec do V s výkonom vyše 500 koní a (možno) elektromotor, ktorý by výkon ešte pozdvihol. Cena superluxusného športového SUV by sa pohybovala v okolí štvrť milióna eur.  

Ján Hargaš
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo