2014-10-21 14:35:00
Fiat
Fiat
Zdroj: Fiat, caranddriver.com

Pomôže Srbsku Rusko? Rusi uvažujú, že otvoria trh pre srbský export áut

Srbský export je výrazne závislý od produkcie automobilky Fiat. Tá však pozastavila výrobu. Pomôže ruský trh?

Minulý týždeň vo štvrtok sa konala návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina v Srbsku. Na pretras medzi ním a srbským premiérom Vucicom prišla dohoda o voľnom obchode medzi krajinami.

Srbsko má s Ruskom dohodu o voľnom obchode medzi krajinami, ktorá však nezahŕňa automobily. Keďže veľkú časť srbského exportu tvoria práve autá vyrábané v tunajšom závode Fiatu, Srbi už dávnejšie žiadali Rusov, aby do dohody o voľnom obchode zahrnuli aj automobily.

To však Rusko doteraz odmietalo. Srbský premiér Vucic oznámil médiám, že by to tak už nemuselo byť ďalej a Rusko prisľúbilo pomoc.

Keďže na automobily vyrábané v Srbsku platia vysoké dovozné clá do Ruska, autá sa do východného obra z Balkánu prakticky nedovážajú.

Závod Fiatu v meste Kragujevac musel prednedávnom zastaviť výrobu pre nízky záujem európskeho trhu o vozidlo Fiat 500L, ktoré sa v závode vyrába už od roku 2012. Zrušenie vysokých cieľ by mohlo znamenať výraznú pomoc pre závod a celý srbský export. Aj napriek tomu, že v Rusku v súčasnosti rapídne klesá záujem o nové autá, stále je to obrovský trh, ktorý by európsky výpadok mohol do istej miery pokryť.

Naopak Rusko by tak mohlo získať nové automobily, ktoré sa vplyvom sankcií do krajiny dostávajú ťažšie.

Závod v meste Kragujevac v Srbsku je joint venture medzi automobilkou Fiat a srbskou vládou, kde Srbi vlastnia 33 % a Fiat 66 % akcií tejto miliardovej (eur) investície.

Ján Hargaš
ZDROJ: REUTERS, Automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo