2014-10-13 12:30:00
Citroen DS6 WR je
Citroen DS6 WR je stredne veľký crossover určený iba pre Čínu.
Zdroj: Citroen via caradvice.com.au

Luxusný Citroen DS6 WR je už vonku. Kúpite ho iba v Číne

Citroen spustil predaj už druhého výhradne čínskeho modelu. Značka DS je presne to, po čom zákazníci v Číne túžia.

Minulý mesiac spustil Citroen oficiálne predaj svojho jedinečného modelu DS6 WR. Rozmerovo ide o malé až stredne veľké SUV, respektíve crossover. Počiatočná cena sa začína na 193 900 juanov, čo je zhruba 25 tisíc eur. Nebudete si ho môcť kúpiť inde ako v Číne.

Model DS6 WR sa predstavil pred pol rokom na autosalóne v Pekingu. Je dlhý 4 553 mm, široký 1 855 mm a vysoký 1 588 milimetrov. Rázvor kolies je 2 732 milimetrov. Pohon zabezpečuje výhradne 1,6 litrový motor THP s výhradne šesťstupňovým automatom.

Auto je preplnené luxusnými materiálmi, samozrejmosťou je koža a bohatá plná výbava po ktorej každý majetnejší Číňan (asi) túži. Typickou črtou tohto trhu je aj výhradne automatická prevodovka a výhradne benzínový motor. V Číne sú naftové agregáty v osobných automobiloch zakázané.

Ak by ste po celkom slušne vyzerajúcom aute túžili, musíme vás sklamať. V Európe ho nezoženiete a uvažovať nad dovozom je absurdné nielen z hľadiska poplatkov a teoretickej roviny, ako aj skutočnosti, že v Číne sú omnoho nižšie nároky na bezpečnosť auta.

Citroen priznal, že priviesť DS6 WR do Európy sa mu vôbec neoplatí a to z dôvodu veľmi vysokých nákladov na úpravu konštrukcie a rozšírenie dostupných (naftových) motorizácii.

Automobil je vyrábaný v spoločnom závode značky PSA a Changan Automobilo Co., v ktorom majú obe strany rovný 50 % podiel. V Číne totiž zahraničná automobilka nemôže vyrábať autá bez partnerstva s domácou spoločnosťou. Trh je zároveň chránený vysokými clami, ktoré zabraňujú automobily dovážať zo zahraničia.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo