2014-09-27 04:59:35
Honda Civic - facelift
Honda Civic - facelift na rok 2015
Zdroj: Honda

Honda Civic vsadila na facelift, nový model Sport naznačuje dizajn verzie Type-R

Podľa Hondy je dva a pol roka dostatočný čas na medzigeneračnú modernizáciu.

Podrobila sa jej deviata generácia modelu Civic. Pretože do začiatku tradičného jesenného autosalónu v Paríži zostáva už len pár dní, asi vás teda neprekvapuje intenzita pribúdania noviniek. No priznávame, že sme s modernizovanou Hondou Civic - prezentovanú ako model pre rok 2015, naozaj nerátali.  

Automobilky majú vo zvyku nechať producírovať pred objektívmi fotografov čokoľvek nové a v značnom predstihu, čo robili aj Japonci, len nám akosi neprišlo na um, že pripravovaná špičková verzia Type-R, ktorá sa v kamufláži nechávala vidieť už viac ako rok, propaguje zároveň model po facelifte. Nuž a práve pred parížskym autosalónom Mondial de l’Automobile 2014 zverejnila spoločnosť Honda fotografie a informácie o viacerých vylepšeniach v rámci modelového radu Civic na rok 2015 a ohlásila uvedenie novej výbavy Civic Sport na trh.

Najväčšími zmenami modelu prešiel čelný exteriér Civic aj Civic Tourer, ktorého nový športový dizajn zvýrazňujú nové svetlomety s integrovanými svetlami na denné svietenie a nový štýlový predný nárazník. Civic typu hatchback má aj nový zadný nárazník, prahové lišty, zadný spojler v čiernej farbe a zadné kombinované svetlá LED.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

V duchu týchto prémiových vylepšení exteriéru modelov na rok 2015 špeciálne inovácie dostal aj ich interiér: nové textílie na sedadlách a prešívanie na opierkach hlavy, nové obloženie dverí s chrómovanými rukoväťami a ovládací panel v čiernej metalickej farbe. Tieto estetické zdokonalenia ladia s priestorom interiéru, ktorým je tento rad preslávený. 477-litrový kufor modelu Civic a 624-litrový kufor modelu Civic Tourer sú stále najväčšie vo svojich segmentoch.

V rámci modelového radu Civic na rok 2015 bude mať premiéru aj úplne nový zabudovaný zvukový a informačný systém Honda Connect, ktorý ponúka na cestách, rôzne možnosti pripojenia a AM/FM, DAB a internetové rádio, pripojenie Bluetooth, pripojenie na internet, satelitnú navigáciu a zadnú parkovaciu kameru.

Systém disponuje operačným systémom Android 4.0.4, ktorého funkcie sa na sedempalcovom displeji ovládajú bežnými gestami známymi zo smartfónov. 

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Nová výbava Civic Sport

Európsky modelový rad Civic sa rozšíril o novú výbavu, nový Civic Sport. Jeho základom je model Civic hatchback, poháňaný 1,6-litrovým vznetovým motorom s výkonom 88 kW (120 k) alebo 1,8-litrovým zážihovým motorom s výkonom 104 kW (142 k). Zadný spojler je vo farbe karosérie a 17-palcové zliatinové disky sú špeciálne určené pre výbavu Sport. Okrem toho sa v modeli Civic Sport odráža dizajn pripravovaného modelu Type R v podobe nového predného nárazníka so zníženou mriežkou a čierneho strešného lemovania kabíny.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Súčasťou štandardnej výbavy všetkých modelov radu Civic na rok 2015 bude systém pre aktívne brzdenie v mestskej premávke City- Brake Active (CTBA). Tento systém, ktorý je špeciálne navrhnutý tak, aby predchádzal nehodám alebo zmiernil dopad nehôd pri nízkych rýchlostiach, využíva radarovú technológiu na snímanie cesty pred vozidlom a v prípade zistenia neodvratného nebezpečenstva zrážky automaticky aktivuje brzdy. Systém je navrhnutý na fungovanie pri rýchlostiach nižších ako 30 km/h.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo