2014-06-22 11:43:33
Dunlop Noise Shield Technology
Dunlop Noise Shield Technology
Zdroj: Dunlop Goodyear

A bude tu ticho, aby bolo jasné! Ako na to? Stačí dobrý nápad...

Aj vy máte problém, že pre hluk pneumatík nepočujete zvuk motora vášho auta?

S tým už bude koniec. Nová technológia využívajúca polyuretánovú penu významne redukuje hluk vo vnútri vozidla. Dunlop navrhol novú technológiu na redukciu hluku počas jazdy vo vnútri vozidla. Technológia tak umožňuje podstatne znížiť hluk v interiéri auta a obdivovať zvuk športových motorov, pretože úroveň hluku vo vnútri vozidla sa znížila až o 4 dB.

Technológia nazvaná “Noise Shield” eliminuje hluk vytváraný rezonanciou vo vnútri dutiny pneumatiky. Tento hluk vzniká vibráciou vzduchu v pneumatike spôsobenou odvaľovaním sa po povrchu, čoho dôsledkom je prenos hluku do vnútra automobilu. Technológia Noise Shield značky Dunlop využíva vo vnútri pneumatiky modernú penovú vrstvu, ktorá napomáha redukcii tejto vibrácie vzduchu.

Technológia efektívne tlmí rezonanciu vznikajúcu v pneumatike až o 11dB, čo sa v interiéri prejaví znížením o 4 dB. Tým je zabezpečená výrazne nižšia hlučnosť v širokom spektre rýchlostí. Spoločnosť Audi požiadala značku Dunlop, aby túto technológiu dodávala pre ich športové modely RS6 a RS7, rovnako ako pre nové Audi A8.

Zdroj: Dunlop Goodyear
Zdroj: Dunlop Goodyear

Pretože zloženie novej penovej vrstvy je veľmi jednoduché, nijako neovplyvňuje jazdné vlastnosti pneumatiky, ani jej rýchlostné parametre. Pena je neoddeliteľnou súčasťou pneumatiky počas jej celej životnosti bez toho, aby akokoľvek v normálnych podmienkach používania stratila svoju schopnosť redukovať hladinu hluku.

Ak už viete toto všetko, čo vám bráni objaviť zvuk vášho motora? Aha, ešte neviete, na ktoré autá a v akých rozmeroch pneumatík je dostupná? Nuž takto: toto je k dispozícii, pozrite sa, či majú aj niečo pre vás. (Ak by náhodou nie, zmeňte značku, alebo model auta a máte po starostiach...) Objavte zvuk svojho auta vďaka novej technológii Noise Shield. Je dostupná v týchto rozmeroch značky Dunlop (a napríklad pre tieto vozidlá):

Zdroj: Dunlop Goodyear

Audi RS6

  • Sport Maxx GT – 285/30ZR21(100Y) XL
  • WinterSport 4D – 285/30ZR21 100W XL

Audi RS7

  • WinterSport 4D – 275/30R21 98W XL

Audi A8

  • Sport Maxx GT - 275/35ZR21 103Y XL

 

Keďže je Dunlop dnes už súčasťou veľkého spoločného koncernu Goodyear Dunlop Tires, je celkom logické, že aj v druhej prémiovej značke Goodyear predstavili túto technológiu. Má však trocha iné označenie - Goodyear Sound Comfort Technology.

Zdroj: Dunlop Goodyear

Aby sme boli úplne korektní, toto nie je absolútna novinka, pretože aj taliansky výrobca pneumatík Pirelli spolu s Audi vyvinul špeciálnu pneumatiku, ktorá má znížiť hluk prenikajúci do interiéru vozidla až o 50 %. Princíp technológie PNCS (Pirelli Noise Canceling System) je založený na polyuretanovom páse, ktorým je vystlaná vnútorná časť behúňa. Má za úlohu znižovať vibrácie vzduchu v pneumatike, ktoré vznikajú na nerovnom povrchu vozovky a brániť ich šíreniu cez náboje kolies a riadenie až do interiéru. Tieto pneumatiky sú od leta minulého roka len v príplatkovom cenníku modelov Audi RS 6 a RS 7 Sportback s rozmermí 285/30 ZR21 a 275/30 ZR21.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo