2014-02-21 10:40:47
Škoda Octavia G-TEC
Škoda Octavia G-TEC
Zdroj: SKoda

Nová Škoda Octavia G-TEC na zemný plyn hlási dojazd až 1330 km!

Škoda predstavuje novú špecifikáciu svojho najvýznamnejšieho modelu Octavia. Okrem benzínu tankuje aj CNG.

Octavia G-TEC by po natankovaní oboch nádrží – ako na benzín, tak na zemný plyn – mala odjazdiť až 1330 km. Na „plnú“ plynu je to teoretických 410 km. K tomu sa priráta dojazd 920 kilometrov na benzín a hneď sa dostaneme na danú cifru.

Je pravdepodobné, že pri bežnej prevádzke to bude o niečo menej, nakoniec, kto by šiel až na doraz? Avšak okrem samotnej úpravy na spaľovanie aj CNG, Škoda pridáva balík ekologických riešení, ktorý zahŕňa štart-stop systém a rekuperáciu brzdnej energie.

Priemerná spotreba plynu by mala byť 5,4 m3 (3,5 kg) CNG na 100 kilometrov, čo predstavuje 97 gramov CO2 na kilometer.

„Pohon na zemný plyn je dôležitou súčasťou stratégie trvalo udržateľného rozvoja spoločnosti Škoda Auto. Teraz prichádza aj do nášho najpredávanejšieho modelového radu,“ hovorí Dr. Frank Welsch, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto pre oblasť technického vývoja. „CNG je zmysluplná technológia, pretože spája mobilitu šetrnú k životnému prostrediu s dostupnou cenou. S modelom Octavia G-TEC bude modelový rad Octavia ešte atraktívnejší a zelenší,“ dodáva Welsch.

Nová ŠKODA Octavia G-TEC je vybavená preplňovaným zážihovým motorom 1,4 TSI s výkonom 81 kW (110 k). Motor je konštruovaný pre spaľovanie zemného plynu (CNG = Compressed Natural Gas) a benzínu. Auto spĺňa emisnú normu Euro 6, ktorá nadobudne platnosť v septembri 2014. Octavia G-TEC sa začne u nás predávať v šiestom mesiaci tohto roku.

Ján Hargaš, Škoda
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo